ΔΙΑΦΟΡΑ

Κωνσταντίνα Ψυχάρη και Βασίλης Σπηλιόπουλος σε συνέντευξη στην Θρακική Αγορά

H Κωνσταντίνα Ψυχάρη και o Βασίλης Σπηλιόπουλος μιλούν στο “thrakikiagora.gr” για την μουσική τους διαδρομή, την συνεργασία τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Σας χαιρετούμε και συγχαρητήρια για το Κανελλόριζα! Είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα;

Β.Σ. Γειά σας και ευχαριστούμε πολύ! Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και χαρούμενοι που βγήκε αυτό το αποτέλεσμα, μας αρέσει πολύ και μας εμπνέει να κάνουμε κι’ άλλες μουσικές στο μέλλον.

Κ.ψ Είμαστε ευχαριστημένοι! Ήταν αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας και καλής επικοινωνίας μεταξύ εμού και των συνεργατών μου, του Βασίλη Σπηλίοπουλου (κιθάρα, μαντολίνο κρουστά) και του Ντένη Κωστόπουλου (ηχοληψία, βίντεο).

Τι σχόλια έχετε εισπράξει για αυτή την προσπάθεια σας; Είστε ευχαριστημένοι από αυτά που ακούτε γύρω σας;

Β.Σ. Μόνο θετικά σχόλια έχω ακούσει οπότε ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Υπάρχει μεγάλη αποδοχή και πολλές προβολές του video clip στο youtube.

Η δισκογραφική μας εταιρεία spider music που ανέλαβε την κυκλοφορία του τραγουδιού μας ενθάρρυνε και μας πίστεψε πολύ από την αρχή.

Κ.Ψ Έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια γενικά… δεν έχουμε παράπονο!

Κωνσταντίνα Ψυχάρη & Βασίλης Σπηλιόπουλος | Κανελλόριζα | Official Video
Clip©

Το Κανελλόριζα είναι ένα Μικρασιάτικο παραδοσιακό τραγούδι. Ποια θέση έχεις για εσάς σήμερα  η Μικρασιάτικη παράδοση ευρύτερα;

Β.Σ. Νομίζω ότι η Μικρά Ασία και η παράδοσή της έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για όλους τους Έλληνες. Αφήνει πάντα μια πίκρα και ένα αίσθημα απώλειας. Προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανά στη μνήμη μας τα γεγονότα και τον πολιτισμό που έμεινε πίσω.

Κ.ΨΟ ήχος της Μικράς Ασίας έχει έναν βαθύ εσωτερικευμένο πόνο που εξωτερικεύεται για να απαλυνθεί. Είναι σα να κουβαλάμε όλα τα βιώματα στο DNA μας, την προσφυγιά, τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακόμα και το γεγονός ότι οι δύο λαοί– έστω για κάποια περίοδο – συμβίωναν αρμονικά, φερόμενοι ο ένας λαός στον άλλον σαν πολίτες του κόσμου. Όλο αυτό το ετερόκλητο, ενυπάρχει μαζί μας.

Η Ελλάδα έχει την ευλογία να έχει μουσικές ρίζες από την Ανατολή (βλ.ρεμπετικό) και τη Δύση (βλ. καντάδες) ταυτόχρονα, και αυτό το συνονθύλευμα ζει μέσα μας, όσο και να διατεινόμαστε ότι προτιμούμε τη μία ή την άλλη πλευρά. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν οι πρόγονοι συμπατριώτες μας πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα, βίωσαν ρατσισμό.

kona1

Μέσα από άπειρες επιλογές από αυτό το είδος τραγουδιού, εσείς διαλέξατε το Κανελλόριζα. Γιατί;

Β.Σ.  Ήταν μια ιδέα της Κωνσταντίνας και εγώ ακολούθησα πολύ πρόθυμα.

Κ.ΨΈτυχε να ακούω αυτό το κομμάτι κατά την διάρκεια ενός προσωπικού βιώματος, να το σιγοτραγουδάω όλη μέρα, οπότε έστειλα αυθόρμητα στον Βασίλη Σπηλιόπουλο, γνωρίζοντας εξ’ αρχής ότι θα το διασκεύαζε ακριβώς όπως έπρεπε!

Και λίγα λόγια για τους δυο σας. Ποια είναι η μουσική σας διαδρομή ως τώρα;

Β.Σ.  Ασχολούμαι με τη μουσική από 12 χρονών περίπου και η διαδρομή μου περιλαμβάνει συμμετοχές σε μουσικά σχήματα διαφόρων ειδών, δισκογραφία και άπειρες συναυλίες.

Κ.Ψ Έχω συμμετέχει σε αρκετά jams, παρακολούθησα θεωρεία στο Ωδείο Αθηνών, πιάνο (αν και δεν ασχολούμαι, παρά μόνο αν χρειαστεί για το τραγούδι), συμμετοχές σε κάποια live με μουσικούς και το Ωδείο Music Road, covers, καθώς και συμμετοχή στη Μελοδραματική του Ελληνικού Ωδείου!

Πως γνωριστήκατε και πως αποφασίσατε να συνεργαστείτε;

Β.Σ.  Γνωρίστηκα με την Κωνσταντίνα κυριολεκτικά “on stage” . Σε κάποια μουσική βραδυά τύπου jam night έπαιξα κιθάρα στο τραγούδι “Jolene” και η Κωνσταντίνα το τραγούδησε υπέροχα. Ήρθαν πολλοί και με ρώτησαν πόσο καιρό κάνουμε πρόβες ενώ εμείς μόλις είχαμε γνωριστεί.

Δύο χρόνια αργότερα μου πρότεινε να ηχογραφήσουμε μαζί το “Κανελλόριζα” και εκεί είναι που γνώρισα τον Δημοσθένη Κωστόπουλο που έκανε την ηχογράφηση και το βίντεο. Αμέσως καταλάβαμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε στο μέλλον σαν ομάδα.

Κ.Ψ Με τον Βασίλη γνωριστήκαμε στο Jam Night in the Heart of the City, ενώ τον Ντένη τον γνώρισα μέσω του πατέρα μου! Έφερα τον Ντένη και τον Βασίλη σε επαφή και έτυχε να δέσουμε πολύ καλά οι τρεις μας!

Τι άλλο ετοιμάζετε μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά ενδεχομένως;

Β.Σ.  Ετοιμάζουμε ένα καινούριο τραγούδι όλοι μαζί και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την ηχογράφηση. Θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες από την spider music σύντομα.

Κ.Ψ Ετοιμάζουμε κάτι οι τρεις μας, το οποίο θα είναι έκπληξη!!!

spil1

Ποιοι είναι ευρύτερα οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι για το μέλλον; Τι θα θέλατε να συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και μακροπρόθεσμα;

Β.Σ.  Θα ήθελα να παίζω μουσική όσο πιο πολύ μπορώ. Μου έχουν λείψει οι ζωντανές εμφανίσεις λόγω του lockdown και των συνθηκών που έφερε η πανδημία. Αυτό που θέλω πιο πολύ αυτή τη στιγμή είναι να δουλέψω σε περισσότερα projects με τον Δημοσθένη και την Κωνσταντίνα, είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολλά ακόμα να σας πούμε.

Κ.Ψ Να συνεχίσουμε όπως συνεχίζουμε, έχοντας τα πόδια στη γη, να παραμείνουμε υγιείς, δημιουργικοί και μονιασμένοι

Ποια είναι η γνώμη σας γενικότερα για την σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή; Τι σας αρέσει και τις θα αλλάζατε;

Β.Σ.  Είμαι περισσότερο λάτρης μιας πιο παλιάς εποχής στη μουσική αλλά ξέρω ότι άν ψάξει κανείς θα βρει διαμάντια στη σύγχρονη μουσική. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι, νέοι που έχουν πολλά να δώσουν. Αυτό που δεν μου αρέσει και θα άλλαζα είναι το γεγονός ότι δεν προωθούνται από κανάλια και ραδιόφωνα όλα τα είδη της μουσικής που παράγεται και το κοινό δεν έχει εύκολα την ευκαιρία να ακούσει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που δυστυχώς περνάνε στην αφάνεια. Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι οι μουσικοί δεν το βάζουν κάτω, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και προωθούν μόνοι τους, με τις δικές τους δυνάμεις τη δουλειά τους.

Κ.Ψ Είμαι πολύ ανοιχτός άνθρωπος στη μουσική, μου αρέσουν σχεδόν όλα και σίγουρα όλα τα είδη. Θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω ελληνική ηλεκτρονική μουσική (ακόμα και με ξένο στίχο). Τέλος, θεωρώ υψίστης σημασία να μπορούν οι καλλιτέχνες να βιοπορίζονται από τη δουλειά τους. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική πρόνοια σε περιόδους lockdown, και όχι ελεημοσύνη.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε ένα όμορφο καλοκαίρι. Το τέλος της κουβέντας μας το αφήνουμε σε εσάς.

Β.Σ.  Να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι και προσωπικά ανυπομονώ να σας παρουσιάσουμε την καινούρια δουλειά μας. Ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα!

Κ.Ψ Καλό καλοκαίρι, υγεία και δουλειές για όλους!!

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος