ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Απελευθέρωση» από τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από σήμερα Τετάρτη

Καταργείται από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Η άρση του μέτρου θα ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αξιολογηθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη, από τις 16 Μαΐου, έχει τεθεί σε εφαρμογή η περαιτέρω χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, κατόπιν σχετικής σύστασης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Το ίδιο θα ισχύει και για τις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, ενώ καταργείται επίσης και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Γκάγκα: «Θέμα του καθενός, αν θα φορέσει μάσκα»
Ερωτηθείσα για την άρση του μέτρου χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε:

«Είναι θέμα του καθενός το αν θα φορέσει μάσκα».

Τόνισε, ωστόσο, πως οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα. «Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα», δήλωσε η κ. Γκάγκα, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν είναι νωρίς για την άρση των μέτρων.

Τι ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια – Με μάσκες οι μαθητές στις εξετάσεις
Χωρίς μάσκες θα πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές. Σημειώνεται ωστόσο, πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Η μόνη περίπτωση, όπου η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές, είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Για την απόφαση της Επιτροπής των ειδικών για την κατάργηση των μασκών στα σχολεία από την 1η Ιουνίου αλλά την διατήρησή της στις εξετάσεις, μίλησε πριν λίγες ημέρες ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, το μέτρο διατήρησης της μάσκας για τις εξετάσεις των παιδιών, «ελήφθη για να μην υπάρχει αναστάτωση για τα παιδιά, που περνούν μια από τις πιο δύσκολες φάσεις με τις εξετάσεις τους, αυτό είναι το νόημα της διατήρησης της μάσκας στην τάξη».

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος