ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Μπορώ να πιώ αλκοόλ πριν ή μετά το εμβόλιο;

Women using surgical masks and sunglasses sitting at an outdoor bar terrace with beers and snacks on an out of focus background. New lifestyle concept.
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ποιες ποσότητες αλκοόλ θεωρούνται ασφαλείς και ποιες όχι.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα της εστίασης. Μοιραία λοιπόν γεννιέται το ερώτημα αν είναι ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή μετά το εμβόλιο και αν μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Η απάντηση εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ την οποία θα καταναλώσει κανείς, λένε οι ειδικοί.

Όπως έγραψαν προσφάτως οι New York Times, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένα ή δύο ποτά μπορεί να καταστήσουν λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο. Μερικές μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει πως μακροπρόθεσμα, η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει για το ανοσοποιητικό γιατί μειώνει τη φλεγμονή.

Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστείλει μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντίδρασή του στο εμβόλιο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, αφού χρειάζονται 2-4 εβδομάδες (αναλόγως με το εμβόλιο) για να παραχθούν αντισώματα.

«Εάν συνηθίζετε να πίνετε με μέτρο, δεν θα έχετε πρόβλημα αν πιείτε ένα ποτό τις μέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό», λέει η καθηγήτρια Dr. Ilhem Messaoudi, διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας Ιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Έρβιν (Irvine). «Ωστόσο το κλειδί είναι τι εννοούμε όταν λέμε «μέτρια κατανάλωση αλκοόλ»».

Όπως εξηγεί, η μέτρια κατανάλωση ισοδυναμεί με:

  • Το πολύ 2 ποτά ημερησίως για τους άνδρες
  • Το πολύ 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες

Οι πιθανές συνέπειες

Οποιαδήποτε ποσότητα πάνω από αυτές μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, μπορεί να επηρεάσει και το ανοσοποιητικό. Και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερες οι αρνητικές συνέπειες.

Ειδικές μελέτες για τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και το αλκοόλ δεν έχουν ακόμα διεξαχθεί. Ωστόσο έχουν γίνει μελέτες για άλλα εμβόλια. Αυτές έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει την ανοσολογική απόκριση. Επιπλέον, αυξάνει την επιρρέπεια σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Ειδικότερα, παρεμποδίζει την μετακίνηση των ανοσοποιητικών κυττάρων στα σημεία-εισόδου των παθογόνων μικροοργανισμών. Τα εμποδίζει επίσης να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες τους, όπως η καταστροφή των ιών, των βακτηρίων και των μολυσμένων κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνει την εισβολή και εξάπλωση των παθογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να έχει κάποια από αυτές τις συνέπειες.

Τι σημαίνει «ένα ποτό»

Σημαντικό είναι όμως να θυμόμαστε με τι αντιστοιχεί 1 ποτό. Και αυτό, διότι άλλο  είναι 1 νεροπότηρο κρασί στο σπίτι και άλλο 1 ποτήρι κρασί στο μπαρ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα από τα παρακάτω:

  • Ένα ουίσκι (περιεκτικότητα περίπου 40% αλκοόλ) ή άλλο αντίστοιχο ποτό σε ποσότητα των 40 ml ή 
  • Ένα ποτήρι κρασί (12,5% οινόπνευμα) των 140 ml ή 
  • Ένα ποτήρι μπύρα (5% αλκοόλ) των 330 ml ή

Για τα ποτά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, οι ποσότητες που αντιστοιχούν σε 1 ποτό είναι ακόμα μικρότερες (σφηνάκια).

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/koronoios-mporo-na-pio-alkool-prin-i-meta-to-emvolio/143362/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος