ΔΙΑΦΟΡΑ

Κροκόδειλος «Γκοτζίλα» ζούσε κάποτε στην Αυστραλία

Τα τελευταία χρόνια σειρά ανακαλύψεων στην αυστραλιανή ήπειρο έχει αποκαλύψει ότι στο μακρινό αλλά και το πιο κοντινό παρελθόν είχε αναπτυχθεί εκεί ένα μοναδικό οικοσύστημα που αποτελούνταν από τεράστιων διαστάσεων ζώα. Καγκουρό με ύψος 2,5 μέτρα, σαύρες μήκους έξι μέτρων, εξαφανισμένα είδη σαρκοβόρων πολλαπλάσιου μεγέθους από τα μεγαλύτερα σημερινά σαρκοβόρα και άλλα μεγάλα ζώα αποτέλεσαν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν μεγκα-πανίδα (mega fauna).

Το 2009 είχαν ανακαλυφθεί σε μια περιοχή της κεντρικής Αυστραλίας τα απολιθώματα ενός αρχαίου όντος. Εκείνο που ξεχώριζε ήταν το κρανίο του ζώου αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση του. Ομάδα ειδικών του τομέα Επιστημών Γης στο Μουσείο Northern Territory της Αυστραλίας μελετώντας τα απολιθώματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν σε έναν κροκόδειλο που ζούσε στην περιοχή πριν από οκτώ εκατ. έτη.

Ο κροκόδειλος είχε μήκος έξι μέτρα, βάρος περίπου 450 κιλών και τα τρομερά του σαγόνια διέθεταν δόντια μεγαλύτερα σε μέγεθος από οποιοδήποτε γνωστό είδος κροκοδείλων. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο όγκος και τα σαγόνια του κροκόδειλου του επέτρεπαν να επιτεθεί σε πολύ μεγάλα ζώα όπως το Dromornis stirtoni, ένα πτηνό χωρίς ικανότητα να πετά που είχε ύψος τριών μέτρων και βάρος 650 κιλά.

Η ανακάλυψη του κροκόδειλου προβληματίζει τώρα τους επιστήμονες αφού στην κεντρική Αυστραλία δεν υπήρχαν ποτάμια με έκταση και χαρακτηριστικά που να επιτρέπουν σε ένα τέτοιους μεγέθους κροκόδειλο να επιβιώνει. «Πρόκειται για μια ανακάλυψη που αποκαλύπτει την παρουσία ενός είδους που δεν πιστεύαμε ότι μπορούσε να ζει στην κεντρική Αυστραλία. Η παρουσία του φωτίζει ακόμη περισσότερο την εξέλιξη που είχε η πανίδα στην Αυστραλία.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος