ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα και γρίπη: Τι να κάνεις για να μην αρρωστήσεις φέτος

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εποχικής γρίπης είναι να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο, αλλά οι καλές συνήθειες υγείας, όπως η αποφυγή επαφής με άτομα που είναι άρρωστα, η κάλυψη του βήχα με το εσωτερικό του αγκώνα και το πλύσιμο των χεριών μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή της εξάπλωσης μικροβίων και στην πρόληψη αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη τόσο για το κρυολόγημα, όσο και για τη γρίπη.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μάθετε για τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη γρίπη και το κρυολόγημα και να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων.

1. Αποφύγετε τη στενή επαφή

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα. Όταν είστε άρρωστοι, κρατήστε απόσταση από τους άλλους για να τους προστατέψετε από το να ασθενήσουν κι εκείνοι.

2. Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι

Εάν είναι δυνατόν, μείνετε σπίτι και μην πάτε στη δουλειά, στο σχολείο και στις εξωτερικές σας υποχρεώσεις, όταν είστε άρρωστοι. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειάς σας σε άλλους.

3. Καλύψτε το στόμα και την μύτη σας

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι ή με το εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Έτσι προστατεύετε τους γύρω σας και περιορίζετε την εξάπλωση των μικροβίων. Η γρίπη και άλλες σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο κοκκύτης και ο νέος κορωνοϊός (νόσος COVID-19), εξαπλώνονται μεταξύ άλλων με τον βήχα, το φτέρνισμα και τα μη καθαρά χέρια.

4. Πλένετε τα χέρια σας

Το συχνό πλύσιμο των χεριών θα σας προστατεύσει από τα μικρόβια. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, τρίψτε τα χέρια σας με κάποιο απολυμαντικό αλκοολούχο διάλυμα.

5. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας

Τα μικρόβια εξαπλώνονται πολύ, όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που είναι μολυσμένο με μικρόβια και έπειτα αγγίζει τα μάτια, την μύτη ή το στόμα του.

6. Εφαρμόστε άλλες καλές συνήθειες υγείας

Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά στο σπίτι, την εργασία ή το σχολείο, ειδικά όταν κάποιος είναι άρρωστος. Κοιμηθείτε καλά, να είστε σωματικά ενεργοί, προσπαθείτε να περιορίζετε το άγχος σας όσο είναι δυνατόν, πίνετε πολλά υγρά και κάντε υγιεινές και θρεπτικές επιλογές στη διατροφή σας.

Κρυολόγημα και γρίπη: Πρόληψη στην εργασία

  • Καθαρίστε τακτικά τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά στον χώρο της εργασίας σας, όπως πόμολα, πληκτρολόγια και τηλέφωνα, για να απομακρύνετε τα μικρόβια.
  • Βεβαιωθείτε ότι γύρω σας έχετε χαρτομάντηλα, σαπούνι και νερό και μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοολούχο διάλυμα.
  • Ανοίγετε τα παράθυρα του χώρου που βρίσκεστε ανά τακτά διαστήματα ή για όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.
  • Εκπαιδεύστε άλλους για το πώς γίνεται η δουλειά σας, ώστε να μπορούν να σας καλύψουν σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ασθενήσει και πρέπει να μείνετε σπίτι.
  • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι ενώ εργάζεστε, πηγαίνετε στο σπίτι το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: https://www.cdc.gov

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος