LIFESTYLE

Μακαρόνια: Ο ιταλικός τρόπος που κάνει και εξοικονόμηση στο ρεύμα

Οι εκρηκτικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήττουν ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους στην αναζήτηση κόλπων, με σκοπό την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα νοικοκυριά τους.

Έχουμε πρόσφατα μιλήσει για το απλό κόλπο με το φούρνο για εξοικονόμηση ρεύματος, καθώς και για το λάθος που κάνουμε με το καλοριφέρ και πληρώνουμε περισσότερο.

Η νεότερη, όμως, πρόταση για οικονομία στο ρεύμα ήρθε από έναν Νομπελίστα φυσικό από την Ιταλία, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε στους καταναλωτές μία ανορθόδοξη μέθοδο εξοικονόμησης ρεύματος, γνωστή και ως «παθητική μαγειρική».

Μακαρόνια – Ο ιταλικός τρόπος για εξοικονόμηση ρεύματος
Εάν και πρόκειται για μία τεχνική που έχει γνωρίσει μεγάλη δημοφιλία τις τελευταίες ημέρες, στην πραγματικότητα η «παθητική μαγειρική» εφαρμόζεται από τους Ιταλούς εδώ και αρκετούς αιώνες.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος εξοικονομεί ενέργεια και νερό, ενώ μειώνει παράλληλα και το αποτύπωμα άνθρακα, όπως αναφέρει η «Independent».

Ειδικότερα, σε αντίθεση με τον κλασικό τρόπο βρασίματος των ζυμαρικών, όπου η εστία βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σε υψηλή θερμοκρασία, κατά την παθητική μαγειρική το φαγητό μαγειρεύεται κυρίως με το μάτι… κλειστό.

Η τεχνική της παθητικής μαγειρικής

Βράζετε τα μακαρόνια κανονικά, σε υψηλή φωτιά, για 2 λεπτά.
Σβήνετε εντελώς τη φωτιά (εναλλακτικά μπορείτε απλά επιλέξετε πολύ χαμηλή φωτιά), καλύπτετε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Αφήνετε τα ζυμαρικά να σιγοβράσουν πάνω στη σβηστή αλλά ζεστή ακόμα εστία για ένα λεπτό παραπάνω από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Στραγγίζετε και σερβίρετε.
Η μέθοδος αυτή ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν ο Νομπελίστας Giorgio Parisi έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook, όπου καλούσε τους Ιταλούς να μαγειρεύουν τα μακαρόνια τους σε χαμηλή φωτιά, αφότου φτάσουν σε σημείο βρασμού, λέγοντας ότι το μυστικό είναι το καπάκι να παραμένει κλειστό.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε γραφτεί από έναν γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα, τον Alessandro Busiri Vici, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι μπορούμε να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά όχι μόνο σε χαμηλή φωτιά, αλλά και με την εστία τελείως σβηστή, αρκεί να περιμένουμε ένα λεπτό παραπάνω από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό σύνδεσμο φαγητού «Unione Italiane Food», η τεχνική αυτή μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια έως και 47%.

https://www.aftodioikisi.gr/diethni/makaronia-o-italikos-tropos-poy-kanei-kai-exoikonomisi-sto-reyma/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος