ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκες: Τι έχει γίνει με τις διαστάσεις – Πότε θα φτάσει η νέα παρτίδα στα σχολεία

Εντός του Οκτωβρίου θα διανεμηθεί στα σχολεία η δεύτερη παρτίδα μασκών, με το θέμα που είχε προκύψει με τις μεγάλες διαστάσεις σε πολλές από αυτές. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖ Γιάννη Ραγκούση στη Βουλή.

“Πράγματι, σε ένα υποσύνολο των μασκών, δηλαδή στις μάσκες που απευθύνονταν σε παιδιά κάτω των 10 ετών, υπήρξε μία μη ευκρινής αποτύπωση των διαστάσεων, η οποία κατέλειπε ένα περιθώριο παρερμηνείας σε ό,τι αφορά την πραγματική διάσταση” είπε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι αυτή η παρερμηνεία οδήγησε να φτιαχτούν μάσκες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν δυσανάλογες για ορισμένα από τα παιδιά. Η δε ΚΕΔΕ, η οποία διηνήργησε τη σχετική διαδικασία, κατόπιν των προδιαγραφών που έθεσε η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, πράγματι προμηθεύτηκε μάσκες για όλα τα παιδιά, οι οποίες διανεμήθηκαν. “Επειδή αντιλήφθηκαμε στο τέλος ότι υπήρχε ένα ζήτημα μεγάλου μεγέθους, εξαντλήσαμε τα αποθέματα των μικρών μασκών ώστε ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά, από 10 έως 15 ετών, να πάρουν τις μικρές μάσκες, αφού υπήρχε πρόνοια για μεγαλύτερο αριθμό”, τόνισε. Όπως ανέφερε, “η υγειονομική επιτροπή έχει δώσει ήδη νέες προδιαγραφές μασκών και έχει εκκινήσει η διαδικασία της δεύτερης παρτίδας που θα διανεμηθεί εντός του Οκτωβρίου και η τρίτη παρτίδα θα δοθεί εντός του Νοεμβρίου, χωρίς κόστος για το ελληνικό Δημόσιο αφού θα γίνει μεταποίηση των μασκών, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της ΚΕΔΕ και πλέον όλα τα παιδιά στο τέλος της ημέρας θα έχουν τις τρεις μάσκες που τους αναλογούν”.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που διένειμε δωρεάν στα σχολεία μάσκες, ενώ για το αλαλούμ με τις διαστάσεις είπε ότι η προσωπική του συμβολή είχε να κάνει με την επιτάχυνση του ελέγχου της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή της συμπλήρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τον φάκελο που κατατέθηκε στο ελεγκτικό συνέδριο, ο οποίος κρίθηκε απολύτως νόμιμος. Είχε, επίσης, όπως επισήμανε, και την ευθύνη της έγκαιρης διανομής στα σχολεία, η οποία ήταν μία «πολύ σύνθετη άσκηση», όχι μόνο γιατί ήταν πολύ σύντομος ο χρόνος και για τη διαγωνιστική διαδικασία, και για την παραγωγή και για την διανομή αλλά και διότι ένα μέρος της προμήθειας ερχόταν από το εξωτερικό, γεγονός που απαίτησε διπλωματικές ενέργειες για να απελευθερωθούν τα φορτία και να διανεμηθούν στη χώρα. «Πράγματι, παρότι ο χρόνος ήταν σύντομος, την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους όλα τα παιδιά είχαν τη μάσκα στα σχολεία τους», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εγώ, κύριε Ραγκούση, αντιλαμβάνομαι πάντοτε την ευθύνη ως συλλογική. Η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και η κυβέρνηση συλλογικά χρεώνεται την αστοχία. Ποτέ, σε ό,τι με αφορά, δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε άλλη κυβερνητική ή διοικητική μονάδα, πολλώ δε μάλλον δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα και πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι τις επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού». Μάλιστα, σημείωσε ότι «προσωπικά θα ζητήσω συγγνώμη από παιδιά που δεν έλαβαν την μάσκας τους στο σωστό μέγεθος».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας πρέπει, αφού συμβουλευτεί την αρμόδια επιτροπή, να αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τις διαστάσεις των μασκών.  Με τη σειρά του το υπουργείο Εσωτερικών θα τις αποστείλει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η οποία θα αναθέσει στους προμηθευτές που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε η πληροφορία ότι οι συναρμόδιοι φορείς δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στις διαστάσεις που έπρεπε να δοθούν στους κατασκευαστές, οι οποίοι μέχρι χθες δεν είχαν ενημερωθεί. Μάλιστα, υπήρχε η πληροφορία πως η επιτροπή του υπουργείου Υγείας έστειλε ξανά τις ίδιες διαστάσεις λέγοντας πως αναφέρονται στο αρχικό προϊόν, δηλαδή στο ύφασμα, και όχι στο τελικό. Το υπουργείο Εσωτερικών πήρε αυτές τις διαστάσεις και ζήτησε να αλλάξουν οι διαστάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγουν μικρότερες οι μάσκες…

https://www.enikos.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος