ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκες: Το αλαλούμ με τις διαστάσεις, οι εξηγήσεις και το αίτημα της ΚΕΔΕ για διακοπή της παραγωγής

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι φορείς μοίραζαν μάσκες στους μαθητές, καθώς πλέον η χρήση της είναι υποχρεωτική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Μόνο που σε πολλά σχολεία δόθηκαν μάσκες πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος, οι οποίες έμοιαζαν περισσότερο με “κουκούλες”, αφού κάλυπταν όλο το πρόσωπο των παιδιών. Οι αντιδράσεις γονέων ήταν έντονες, ενώ το αλαλούμ που προκλήθηκε δεν έμεινε ασχολίαστο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατακλύστηκαν από φωτογραφίες με τις συγκεκριμένες μάσκες. Κάποιοι χρήστες μιλούσαν για προχειρότητα από πλευράς των αρμοδίων, ενώ άλλοι πιο ευρηματικοί σχολίαζαν το γεγονός χιουμοριστικά ή καυστικά. Χρήστης έγραφε χαρακτηριστικά: “η χειρουργική που έχω για σύγκριση είναι ενηλίκων… όχι παιδική…”. Μέχρι και ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε τις τεράστιες μάσκες. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού, δημοσίευσε φωτογραφία με το πρόσωπο της “μαθήτριας” Αλίκης Βουγιουκλάκη να καλύπτεται από μία τεράστια μάσκα. “Δεν άντεξα” σχολιάζει ο ίδιος.

Μετά το αλαλούμ και τον χαμό που προκλήθηκε, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξήγησε τι ακριβώς συνέβη με ανακοίνωσή της, ενώ η ΚΕΔΕ με την σειρά της ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή των μασκών, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας μεταξύ άλλων “οι αρμόδιες Επιτροπές συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες μαθητών και εκπαιδευτικών, που είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Ωστόσο, “αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών” και καθώς “η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής” τελικά αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν είχε μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ΓΓΔΥ θα αποστείλει στην ΚΕΔΕ ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια “να έχουν το σωστό μέγεθος”. Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε:

“Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει: Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος”.

Η παρέμβαση της ΚΕΔΕ

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών η ΚΕΔΕ ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει πως αυτό συνέβη «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών». «Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.» αναφέρει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της.

Μιλώντας στον RealFm 97,8 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι “στα σχολεία έφτασαν οι μάσκες που προδιαγράφονται στην απόφαση της Επιτροπής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Δεν θα μπορούσε η ΚΕΔΕ και ένας δήμαρχος να βάλει προδιαγραφές. Η ΚΕΔΕ κάνει μόνο τον διαγωνισμό. Αυτό που πρέπει να διορθωθεί είναι οι μάσκες που θα καλύψουν τα πρόσωπα των παιδιών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Περιμένουμε τις νέες οδηγίες και τις τεχνικές προδιαγραφές από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην υπάρξει ξανά κάποιο πρόβλημα. Με τη νομική υπηρεσία εξετάζεται αν θα πρέπει να γίνει άλλος διαγωνισμός ή θα είναι οι ίδιοι προμηθευτές”.

 

Τι λένε οι γονείς για τις μάσκες

Γονέας δύο παιδιών στη Νέα Σμύρνη μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι “οι μάσκες αυτές που δόθηκαν ήταν τόσο μεγάλες που ούτε για ενήλικες δεν κάνουν”, ενώ όπως τόνισε “η πλειοψηφία των παιδιών φορούν τις δικές τους μάσκες και όχι αυτές που τούς δίνει το κράτος”. Αναρωτήθηκε δε, “ποιος πληρώνει τις μάσκες αυτές και το τραγικό λάθος που έγινε”.

Ο αντιπρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος, Δ. Λάμπρου, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, είπε ότι “στην προμήθεια των μασκών υπήρξαν παρατράγουδα, όπως το ότι επεστράφησαν μάσκες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ή οι εικόνες με το τεράστιο μέγεθος των μασκών”.

 

https://www.enikos.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος