ΥΓΕΙΑ

Με κατάθλιψη μία στις τρεις Ελληνίδες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση

Pensive hispanic mature woman looking through a window
Οι επιπτώσεις της κλιμακτηρίου στο σώμα και στον ψυχισμό των γυναικών είναι τόσο σοβαρές, ώστε πολλές οδηγούνται στην κατάθλιψη.

Σε τραυματική εμπειρία εξελίσσεται η εμμηνόπαυση για πολλές γυναίκες στη χώρα μας, καθώς σχεδόν μία στις τρεις παρουσιάζουν στη διάρκειά της συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης.

Όπως αποκαλύπτει μία νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση, οι αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση στο σώμα και στον ψυχισμό των γυναικών είναι για πολλές δυσβάσταχτες. Έτσι, εκδηλώνουν «κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης», τα οποία διαφοροποιούνται από τα  τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 510 εμμηνοπαυσικές γυναίκες απ’ όλη τη χώρα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 54 έτη. Το 55% ήσαν εργαζόμενες, ενώ το 8,2% ήταν ανασφάλιστες. Περισσότερες από μία στις δύο (το 53%) ήταν καπνίστριες. Το 49% υπέφεραν από κάποιο χρόνιο νόσημα (το συχνότερο ήταν η θυρεοειδοπάθεια).

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις, το 27,1% είχαν συμπτωματολογία ενδεικτική της κλινικής κατάθλιψης. Μάλιστα το 13,1% λάμβαναν ήδη αντικαταθλιπτική αγωγή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση είχαν:

 • Οι καπνίστριες
 • Οι ανασφάλιστες γυναίκες

Πως εκδηλώνεται η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση έχει πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, καθώς οι ορμονικές αλλαγές της δεν αφήνουν σχεδόν κανένα όργανο και ιστό ανεπηρέαστο. Η γυναίκα μπορεί, μεταξύ άλλων, να παρουσιάζει:

 • Εξάψεις
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Μεταπτώσεις της ψυχικής διάθεσης
 • Πνευματική σύγχυση
 • Διαταραχή στη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση
 • Κυκλοθυμία
 • Αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη
 • Διαταραχή στον ύπνο
 • Ελαττωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή
 • Ξηρότητα στον κόλπο

Οι πέντε άξονες της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης, είπε ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Γιώργος Παπαζήσης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου).

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαζήσης, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης αφορά πέντε άξονες:

 1. Την εικόνα του εαυτού
 2. Τη σεξουαλική ζωή
 3. Τη σωματική αλλαγή
 4. Το γνωστικό
 5. Τη διαταραχή ύπνου

«Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί», πρόσθεσε. «Η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη, συμπεριλαμβάνοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία».

Κέντρα Πρόληψης και Φροντίδας

Η δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο-Εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις γυναίκες. Όπως εξήγησε η κυρία Ναταλία Τσουμάνη, διαιτολόγος-διατροφολόγος του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου Κρήτης, ένα τέτοιο Κέντρο έχει αρχίσει να λειτουργεί στο ΚΥ Ηρακλείου από τον περασμένο Ιούνιο.

Το Κέντρο στελεχώνεται από έναν γυναικολόγο, τρεις μαίες, έναν ορθοπεδικό, μία καρδιολόγο και μία διατροφολόγο. Παρότι έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τη λειτουργία του, έχει ήδη δεχθεί 159 γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και τις παθήσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις για να μάθουν αν κινδυνεύουν.

Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε εξατομικευμένη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Έτσι, μειώθηκαν σημαντικά οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κολπική ξηρότητα και άλλα συμπτώματα που τις ταλαιπωρούσαν.

https://www.iatropedia.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος