ΔΙΑΦΟΡΑ

Μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε η δεύτερη κηλίδα του Δία

Το σήμα κατατεθέν του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Πρόκειται για μια κολοσσιαία καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, με διάμετρο τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης που μαίνεται στην επιφάνεια του Δία τους τελευταίους τρεις αιώνες.

Τα τελευταία 20 έτη το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Δημιουργούνται τέτοιου είδους καταιγίδες οι οποίες όμως δεν παρουσιάζουν την σταθερότητα και διάρκεια της μεγάλης. Η πιο πρόσφατη τέτοια καταιγίδα εντοπίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Κλάιντ Φόστερ που ζει στην Νότιο Αφρική.

NASA/JPL

Μάλιστα η καταιγίδα ονομάστηκε «Κηλίδα Φόστερ» προς τιμήν του ανθρώπου που την ανακάλυψε. Λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη της νέας κηλίδας το διαστημικό σκάφος Juno της NASA που εξερευνά από το 2016 το σύστημα του Κρόνου πέταξε εκεί και κατέγραψε φωτογραφίες. Σε αυτές εικονιζόταν μια κηλίδα που είχε σχεδόν σφαιρικό σχήμα και έμοιαζε με μικρό αδελφάκι της μεγάλης.

Δέκα μήνες μετά το Juno επέστρεψε στην Κηλίδα Φόστερ και κατέγραψε νέες εικόνες οι οποίες δείχνουν ότι η έκταση της έχει τριπλασιαστεί αλλά το σχήμα της έχει αλλάξει αποκτώντας το μοτίβο ενός χαοτικού στροβίλου. Η κηλίδα επίσης μετακινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της μεγάλης κηλίδας.

«Πολλά φαινόμενα στην πολύ δυναμική ατμόσφαιρα του Δία έχουν κατά βάση μικρή διάρκεια ζωής. Όμως τα στοιχεία από το Juno δείχνουν ότι αυτή η κηλίδα όχι μόνο απομακρύνεται από την μεγάλη αλλά διευρύνθηκε και ανέπτυξε μια σύνθετη δομή χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να επιμείνει και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729814/megalose-kai-metamorfothike-i-deuteri-kilida-tou-dia

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος