ΥΓΕΙΑ

Μετά από 31.377 θανάτους και 2,5 χρόνια μέτρων θα λέμε… ότι δεν πεθάναμε «από Covid» – Έτσι μετρούν πλέον τους αποδημήσαντες….

Συγκεκριμένα, επαναπροσδιορίζεται το πρωτόκολλο καταγραφής covid θανάτων, με τη νέα εικόνα να αποτυπώνεται στις σχετικές επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί του Οργανισμού θέτουν τέλος στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται με αφορμή τους θανάτους «από» ή «με» κορωνοϊό, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα με αυστηρότερα ιατρικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής θανάτων στη χώρα μας οι ημερήσιοι θάνατοι τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 60, αλλά βαίνουν μειούμενοι. Κατά τον Ιούλιο είχαν αναφερθεί συνολικά 1.145 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του Ιουνίου.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες υπενθύμισε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας ακολουθούν το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από covid» εξήγησε χθες ο υπουργός.

Αυτό το μοντέλο καταγραφής ακολουθείται από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 31.377 θάνατοι, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε χώρα σε νεκρούς.

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να αλλάξει πρότυπο, υιοθετώντας αυτό που έλεγαν πολλοί επιστήμονες, τους οποίους χαρακτήριζε μέχρι προσφάτως ως… «ψεκασμένους», ότι δηλαδή υπάρχουν θάνατοι «από και με» κορωνοϊό. 

 

Τα 3 νέα βασικά κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «ειδικοί» θα επαναπροσδιορίσουν το «βαρύ» πρωτόκολλο υιοθετώντας νέα κριτήρια με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται από τους κλινικούς γιατρούς στα νοσοκομεία η αιτία θανάτου λόγω covid.

Ειδικότερα, για να θεωρηθεί κάποιος ότι κατέληξε λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης covid και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τους «ειδικούς», μέσα από αυτά τα κριτήρια θα ξεδιαλύνεται σε ποια περιστατικά νοσηλευόμενων η αιτία θανάτου είναι η λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού. Θα καταγράφεται πόσοι είναι οι θάνατοι από covid και πόσοι έχουν άλλη αιτία, αλλά αφορούν άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό.

 

Στους 300 οι θάνατοι από covid τον Ιούλιο

Στις κλινικές covid των νοσοκομείων οι γιατροί έχουν παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα – σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και άλλα. Αυτοί καταλήγουν από το νόσημα που πάσχουν και όχι από τον κορωνοϊό. Θεωρείται μάλιστα πως το συστηματικό testing στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία αποκαλύπτει τυχαία το εύρος των θετικών στον κορωνοϊό ασθενών καθώς αυτοί χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο για το βασικό τους νόσημα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τους θανάτους που καταγράφονται είναι ότι έως και το 70% αφορούν ασθενείς που κατέληξαν με covid και όχι από covid. Ποσοστό 30% των θανάτων θεωρούν ότι οφείλονται στη περιλαμβάνονται στις επιδημιολογικές εκθέσεις του περασμένου Ιουλίου, οι 802 θα αναφέρονταν ως νεκροί με λοίμωξη covid και οι 343 νεκροί από covid.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος