LIFESTYLE

Μην αφήσετε το μπότοξ και το πίλινγκ τελευταία στιγμή πριν το ρεβεγιόν

Καθώς πλησιάζουν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ολοένα περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες σπεύδουν να κάνουν ορισμένες αισθητικές επεμβάσεις, επιθυμώντας να δείχνουν και να νιώθουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου.

Αν  θέλετε να υποβληθείτε σε απλές αισθητικές επεμβάσεις, όπως το μπότοξ και τα fillers, εν όψει των γιορτών, μην τα αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Και αυτό, διότι χρειάζονται χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμά τους, ενώ σε περίπτωση απροόπτου, δεν υπάρχει χρόνος να διορθωθεί.

Καλό είναι επίσης να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους.

«Τις εβδομάδες που οδηγούν στην Πρωτοχρονιά, αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον για ορισμένες αισθητικές επεμβάσεις, όπως τα fillers και το μπότοξ», αναφέρει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Οι ενδιαφερόμενοι, όμως, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο στην επιλογή του ειδικού στον οποίο θα απευθυνθούν, όσο και στη χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε ενέσιμη ή άλλη θεραπεία».

Ενέσιμα fillers

Αν θέλετε να κάνετε κάποιο ενέσιμο filler, θα χρειασθείτε μερικές ημέρες για να περάσει τυχόν μώλωπας ή ήπιο οίδημα που μπορεί να αναπτυχθεί μετά την έγχυση.

Με όλα τα ενέσιμα υλικά είναι σημαντικό να μην αγγίξετε τα σημεία των εγχύσεων για τουλάχιστον 6 ώρες. Πρέπει επίσης να παραμείνετε χωρίς μέικ απ για 24 ώρες, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μόλυνσης.

Χημικό πίλινγκ

Αν θέλετε να κάνετε ένα επιφανειακό ή πιο βαθύ χημικό πίλινγκ, ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή διότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου είναι μειωμένη.

Αναλόγως, όμως, με τη βαρύτητα του πίλινγκ που θα χρησιμοποιηθεί, «μπορεί να χρειασθούν από λίγες ημέρες έως και δύο εβδομάδες έως ότου αναρρώσει πλήρως το δέρμα σας μετά τη διενέργειά του», κατά τον κ. Μιχελάκη.

Αν και μπορεί να χρειασθούν περισσότερες από μία συνεδρίες, διαφορά ενδέχεται να παρατηρηθεί και από την πρώτη. Το χημικό πίλινγκ μπορεί:

  • Να μειώσει τις δυσχρωμίες και τις ρυτίδες στο πρόσωπο
  • Να βελτιώσει τις λεπτές γραμμές
  • Να ελαττώσει τα σημάδια της ακμής

Εκτελείται με διάφορες ουσίες, όπως τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA), το TCA, οι φαινόλες κ.λπ.

Το μπότοξ

Το μπότοξ επίσης ανήκει στις αισθητικές επεμβάσεις που δεν πρέπει να αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Μπορεί να χρειασθούν έως και 2 εβδομάδες για να δείτε την πλήρη επίδρασή του. Τις πρώτες ενδείξεις, όμως, θα έχετε 5-10 ημέρες μετά την έγχυση.

Το μπότοξ μπορεί να μειώσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έκφρασης κυρίως:

  • Στο μέτωπο
  • Γύρω από τα μάτια
  • Ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο)

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, μην ξαπλώσετε για τουλάχιστον 2 ώρες μετά την έγχυση. Μην κάνετε επίσης έντονη γυμναστική ή κοπιώδεις δραστηριότητες για τουλάχιστον τις πρώτες 48 ώρες.

Καλό είναι ακόμα στο διάστημα αυτό να αποφύγετε το αλκοόλ, τη σάουνα, το τζακούζι και γενικότερα οτιδήποτε αυξάνει τη ροή αίματος στο δέρμα.

Αντιθέτως, καλό είναι την πρώτη ώρα μετά την έγχυση να κάνετε έντονες κινήσεις με τους μυς του προσώπου. Μπορείτε λ.χ. να συνοφρυώνεστε, να χαμογελάτε, να σηκώνετε τα φρύδια σας. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν τα ενεργά συστατικά του μπότοξ να φτάσουν σε όλη την περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Θεραπείες ακμής και καθαρισμός

Μερικές ημέρες υπομονής μπορεί να χρειασθούν και οι τοπικές αισθητικές επεμβάσεις για προβλήματα όπως η ακμή. Το τελικό αποτέλεσμά τους χρειάζεται μήνες για να γίνει εμφανές, αλλά από τις πρώτες εφαρμογές τους το δέρμα δείχνει πιο «λαμπερό» και καθαρό.

Κατά τις πρώτες εφαρμογές θεραπειών όπως η ρετινόλη ή το σαλικυλικό οξύ, το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ερυθρότητα και σημάδια ερεθισμού. Αυτά θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να υποχωρήσουν.

Ο βαθύς καθαρισμός του δέρματος επίσης δεν πρέπει να γίνει την τελευταία στιγμή. Υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί ερεθισμός ή κοκκινίλες για κάποιες μέρες. Επομένως, καλό είναι να γίνει περίπου μία εβδομάδα πριν το ρεβεγιόν.

Η μικροδερμοαπόξεση

Την τελευταία εβδομάδα μπορεί επίσης να γίνει μικροδερμοαπόξεση. Κατ’ αυτήν γίνεται καλός καθαρισμός του προσώπου και μικροεπιφανειακή απολέπιση με ειδική συσκευή. Η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία συνήθως υποχωρεί σε μερικές ώρες.

Με τη βοήθειά της γίνεται αναδόμηση και σύσφιξη του δέρματος με φυσικό τρόπο, καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Διορθώσεις

«Η θεραπεία που χρειάζεται κάθε ενδιαφερόμενος επιλέγεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός του. Μπορεί να γίνουν και περισσότερες από μία αισθητικές επεμβάσεις, αν και κατά κανόνα δεν συνιστώνται πολλές ταυτοχρόνως. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να διορθωθούν τυχόν μη-επιθυμητά αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Αν λ.χ. δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα του filler υαλουρονικού οξέος, μπορεί να διορθωθεί με έγχυση του ενζύμου υαλουρονιδάση. Το ένζυμο αυτό διασπά το οξύ, διεγείροντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ωστόσο και η υαλουρονιδάση χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να δράσει.

Ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια, εξ άλλου, οι αισθητικές επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν έχουν επιδράσεις όπως τοπικά οιδήματα, τα οποία χρειάζονται λίγες ημέρες για να υποχωρήσουν. Αν, δε, ο θεραπευτής που θα επιλέξετε δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, μπορεί να υπάρξουν και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ουλές, φλεγμονές, μολύνσεις κ.λπ.

Επομένως, «πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά τον εξειδικευμένο ιατρό, καλό γνώστη του δέρματος, στον οποίο θα απευθυνθείτε και να διαθέσετε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Φωτογραφία: iStock

https://www.iatropedia.gr/omorfia/min-afisete-to-mpotoks-kai-to-pilingk-teleftaia-stigmi-prin-to-revegion/161434/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος