Τη σημασία που μπορεί να αποκτήσει η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη Ροδόπη και συνολικά τη Θράκη αναδεικνύει σε άρθρο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, θέτοντας παράλληλα στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα που, όπως επισημαίνει, θα κρίνουν το μέλλον της περιοχής.
Με τίτλο «Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η προοπτική της Ροδόπης», ο Μητροπολίτης σημειώνει ότι η ΔΕΘ δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο παρουσίασης προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά ένα πεδίο συναντήσεων, συνεργασιών και ανταλλαγής ιδεών, μέσα από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την ελληνική περιφέρεια.
Η συμμετοχή της Ροδόπης στη ΔΕΘ
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη συμμετοχή των επιχειρήσεων της Ροδόπης και της Θράκης στη φετινή διοργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από κάθε τοπική επιχείρηση βρίσκονται άνθρωποι που εξακολουθούν να επενδύουν στον τόπο τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ακριτική Ελλάδα.
Για τον Μητροπολίτη, η παρουσία στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ευκαιρία προβολής της τοπικής παραγωγής, αλλά η ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της συμμετοχής θα φανεί μετά το τέλος της Έκθεσης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το ζητούμενο για τη Ροδόπη είναι να υπάρξουν νέες επενδύσεις, εξωστρέφεια, ουσιαστικές συνεργασίες και κυρίως σταθερές θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να σχεδιάζουν το μέλλον τους στον τόπο όπου γεννήθηκαν.
«Να ανακοπεί η φυγή των νέων»
Στο άρθρο του ο Σεβασμιώτατος συνδέει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη με το δημογραφικό πρόβλημα.
Όπως αναφέρει, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και η ανακοπή της συνεχούς φυγής νέων επιστημόνων και εργαζομένων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό.
Η απώλεια του νεότερου και πιο παραγωγικού τμήματος του πληθυσμού, σημειώνει, στερεί από την περιοχή σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων της και περιορίζει τις προοπτικές της για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, το δημογραφικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μεμονωμένες πολιτικές αποφάσεις. Χρειάζονται, σύμφωνα με την προσέγγισή του, συνθήκες εμπιστοσύνης, εργασίας και προοπτικής, ώστε οι νέοι να έχουν λόγο να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Η κοινωνική συνοχή ως αναπτυξιακό πλεονέκτημα
Ιδιαίτερη θέση στο άρθρο καταλαμβάνει και η κοινωνική πραγματικότητα της Ροδόπης.
Ο Μητροπολίτης αναφέρεται στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, χαρακτηρίζοντάς την πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή.
Η αμοιβαία εκτίμηση, η κοινωνική συνοχή και η εμπιστοσύνη, όπως υπογραμμίζει, μπορούν να αποτελέσουν σταθερή βάση για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερη δημιουργικότητα και ενισχύει την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Ροδόπη, όπου η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα και με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Ο ρόλος της Εκκλησίας
Ο Σεβασμιώτατος ξεκαθαρίζει παράλληλα τα όρια του θεσμικού ρόλου της Εκκλησίας.
Όπως σημειώνει, η Εκκλησία δεν διαθέτει τα οικονομικά εργαλεία ούτε σχεδιάζει αναπτυξιακές πολιτικές. Έχει όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, την ευθύνη να ενθαρρύνει κάθε δημιουργική προσπάθεια που υπηρετεί τον άνθρωπο, στηρίζει την οικογένεια και συμβάλλει στη διατήρηση της ζωντανής παρουσίας των ανθρώπων στον τόπο τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μητροπολίτης θέτει και μια ευρύτερη διάσταση της ανάπτυξης: δεν αρκεί η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, εάν αυτή δεν μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Η ευχή για τη Ροδόπη και τη Θράκη
Κλείνοντας το άρθρο του, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εύχεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων της Ροδόπης και της Θράκης στη φετινή ΔΕΘ να αποτελέσει την αρχή για νέες δυνατότητες και καρποφόρες συνεργασίες.
Παράλληλα, εκφράζει την ευχή η οικονομική πρόοδος να μην παραμείνει μόνο σε επίπεδο αριθμών και επιχειρηματικών μεγεθών, αλλά να μετατραπεί σε πρόοδο της κοινωνίας και σε ελπίδα για τις επόμενες γενιές.
Το βασικό μήνυμα του άρθρου είναι σαφές: για τη Ροδόπη, η ανάπτυξη δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε επενδύσεις και οικονομικούς δείκτες. Θα κριθεί και από το αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι, και κυρίως οι νέοι, να μπορούν να παραμείνουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.













