OIKONOMIA

Μητσοτάκης: 12 μέτρα αξίας 6,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας

Συνολικά 12 πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της απασχόλησης και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, συνολικής αξίας 6,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ του Σαββάτου, από τη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, οι 12 πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:

1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.

2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες, αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ’ αρχάς για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

3. Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο. Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως. Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.

4. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του έτους. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

5. Ανοίγει ο τρίτος κύκλος για την ευνοϊκή χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.  Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ και, στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον τέταρτος κύκλος για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.

6. Θεσπίζεται το μέτρο της υπέρ-αποσβέσεως για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. «Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπέρ-αποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.

8. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο μέχρι τον ‘Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

9. Αναβάλλεται ως τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή οφειλών από τους πληγέντες. Φορολογική και ασφαλιστική οφειλή. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

10. Επεκτείνεται κατά έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Ειδικότερα, επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες. Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.

11. Μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

12. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσα έχουν κόστος 6,8 δισ. ευρώ, γνωστοποίησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική μείωσης των φόρων.

Προτεραιότητά μας είναι είναι η διατήρηση της εργασίας, δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας και αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση.

Ενισχύεται η ψηφιακή λειτουργία του κράτους, επιταχύνεται η απονομή δικαιοσύνης, συνέχισε από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τονίσει, στη συνέχεια, πως μετατρέπουμε τη συμφωνία αλήθειας σε συμβόλαιο δράσης και αποτελεσματικότητας.

Αυτό είναι το πρόγραμμα εθνικής αυτοπεποίθησης, σημείωσε ακόμη. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο, έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός.

mitsotakis-omilia-deth-2020-kosmos-maximou.jpeg
https://www.insider.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος