ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Έβρο: Δεν εφησυχάζουμε – Κάθε κρίση είναι αφορμή για νέες μεταναστευτικές ροές

«Το Ισραήλ δικαίωμα να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ώστε να μην επεκταθεί η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους αμάχους», ανέφερε απόψε από τον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει για το μεταναστευτικό καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας.

«Εμείς δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές. Αδιαπραγμάτευτη βούλησή μου να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την πολιτική αυστηρής φύλαξη συνόρων με όσα μέσα χρειάζονται. Ο φράχτης, είτε καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε το ανθρώπινο δυναμικό. Αποκτά ξεχωριστή σημασία αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων, για την οποία έχουμε πείσει την ΕΕ ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου ενόψει του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών.

«Ο Χρήστος και η ομάδα του έχουν δρομολογήσει ένα σημαντικό έργο στην περιφέρεια και αποδίδω μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο ίδιος αποδίδει μεγάλη σημασία στο να υπάρχουν περιφερειάρχες με τους οποίους ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. «Μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Και ξέρω από εμπειρία ότι ισχύει για τον Χρήστο τον Μέτιο. Και σας ζητώ και στον Έβρο να φέρουμε πρώτο τον Χρήστο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τη ΝΔ και ότι στην Κεντρική Μακεδονία ξεπεράσαμε τα εθνικά μας ποσοστά και αυτό είναι απόρροια και της επιλογής των προσώπων. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Έβρος είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε και έχει καταστεί κόμβος ενεργειακός, διαμετακομιστικός, με ευρύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψιν τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Έβρο επισκέφθηκε ο Μητσοτάκης: Κινηθήκαμε με ταχύτητα ρεκόρ

Την Παλαγία, η οποία επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο το καλοκαίρι, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Γκουντούφα, και τον Δασάρχη Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Πιστόλα, για τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ξεκινήσει ήδη στην περιοχή. Στην περιοχή αναμένεται να γίνουν συνολικά έργα 28 χιλιομέτρων ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί παρεμβάσεις σε μήκος 7 χιλιομέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υλοτόμους από τον δασικό συνεταιρισμό Πετρολόφου και Σιδηροχωρίου, τους οποίους συνεχάρη κι ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της φωτιάς αλλά και για τα έργα που εκτελούνται σήμερα.

Δείτε φωτογραφίες:

«Είναι ρεκόρ η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους δασικούς συνεταιρισμούς μας, όχι μόνο για τη δουλειά που κάνουν τώρα, αλλά για τη σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις πολύ δύσκολες ημέρες της φωτιάς και θέλω να το ακούσουν όλες και όλοι ότι αν δεν ήταν τα παιδιά θα είχαμε χάσει ακόμη 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υλοτόμους.

«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους με εμπειρία που να δουλεύουν μέσα στο δάσος και να έχουμε παραγωγικά δάση. Ένας από τους κεντρικούς σκοπούς μας είναι να αυξάνουμε τον αριθμό των δασών που είναι παραγωγικά και φυσικά να μπαίνουν και νέα παιδιά στη δουλειά και να εκπαιδεύονται, όπως κάνατε εσείς», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μια ανακατανομή την οποία κάναμε. Θα πάνε αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. Άρα είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως προς τη χρηματοδότηση και στα άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και στα πιο βαριά έργα, τα αντιπλημμυρικά μας και την ευρύτερη θωράκιση της περιοχής, έτσι ώστε μετά η φύση να κάνει τη δουλειά της και να φροντίσουμε το δάσος να ξαναγεννηθεί από μόνο του όσο πιο γρήγορα γίνεται και εμείς να παρεμβαίνουμε μόνο σημειακά εκεί όπου θα μας υποδείξουν οι ειδικοί ότι είναι πράγματι απαραίτητο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και εμείς από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί πραγματικά με την δική σας στήριξη πετύχαμε και την ανακατανομή όλων των πιστώσεων. Για τον Έβρο και τη Ροδόπη, είναι 86 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν για όλη την περιοχή για τα έργα αποκατάστασης, προστασίας και αναδάσωσης εκεί που χρειάζεται. Και βέβαια στους δασικούς συνεταιρισμούς, τους οποίους θα τους στηρίξουμε και με αναβάθμιση των μέσων και των υποδομών, αλλά και τη συνεχή εκπαίδευσή σας, ώστε και νέα άτομα να προστεθούν, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γκουντούφας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη

«Αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητέ Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με 60% επανεκλεγέντα, αγαπητέ Χρήστο, νυν και επόμενε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φίλες και φίλοι, βρίσκομαι σήμερα για ακόμα μία φορά σε μία περιοχή την οποία αγαπώ ιδιαίτερα.

Πιστεύω ότι αν αναζητούσα τα στατιστικά των επισκέψεων που έκανα τα τελευταία πέντε χρόνια, μάλλον ο Έβρος πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής στις επισκέψεις μου, για καλούς και όχι για τόσο καλούς λόγους. Αλλά είμαστε πάντα εδώ και στα καλά και στα δύσκολα.

Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ για έναν καλό σκοπό, για να στηρίξω με την προσωπική μου παρουσία την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το οποίο ξεκινήσαμε την προηγούμενη Κυριακή και σε δύο μέρες από τώρα να τον ξαναεκλέξουμε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρέπει να το κάνουμε αυτό, φίλες και φίλοι, γιατί ο Χρήστος και η ομάδα του έχουν, τα τελευταία χρόνια, δρομολογήσει ένα σημαντικό έργο το οποίο γίνεται ευρύτερα στην Περιφέρεια αλλά και ειδικά εδώ, στον Έβρο. Και θέλω να σας πω πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στην καλή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Β´ βαθμού.

Το γνωρίζουν όλοι οι Περιφερειάρχες. Ήμασταν στο πλευρό τους. Αλλά και όταν εκπονήσαμε τα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες κάθε τοπικής κοινωνίας και έτσι μπορέσαμε για πρώτη φορά να συνενώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και να μπορέσουμε να εκπονήσουμε για κάθε Περιφέρεια και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά ένα δυναμικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο, όταν υλοποιηθεί, πραγματικά θα αλλάξει την όψη του τόπου.

Για να το κάνουμε, όμως, αυτό πρέπει να έχουμε Περιφερειάρχες με τους οποίους ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Έχουμε δοκιμαστεί στη συνεργασία μας αλλά συμμεριζόμαστε και το ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Αυτό ξέρω από εμπειρία ότι ισχύει για τον Χρήστο Μέτιο και θέλω να σας ζητήσω, ειδικά εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, να κάνουμε τη μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε πρώτο εδώ τον Χρήστο, και στον Έβρο, γιατί αξίζει τη στήριξη μας και αξίζει τη στήριξη σας.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου. Δεν θα μακρηγορήσω σήμερα. Θα πω μόνο ότι ο Έβρος είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την κυβέρνησή μας, αλλά πιστεύω συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό δεν το λέω τυχαία. Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, έχουν καταστεί κόμβος ενεργειακός, κόμβος διαμετακομιστικός, κόμβος με στρατηγική σημασία, αν λάβει κανείς υπόψη του τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας. Όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για ολόκληρο τον Έβρο.

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε μια τριμερή διάσκεψη, στη Βάρνα, μαζί με τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Το πρώτο αντικείμενο στην ατζέντα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τα έργα του νέου κάθετου άξονα που θα συνδέσουν τελικά, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και μέσω Αλεξανδρούπολης, τα λιμάνια της Βάρνας και της Κωνστάντζας. Είναι έργα στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσουν τις οδικές μας υποδομές, θα αναβαθμίσουν τις σιδηροδρομικές μας υποδομές, θα αναβαθμίσουν τις ενεργειακές μας υποδομές. Καθιστούν τον Έβρο, όπως σας είπα, Περιφερειακή Ενότητα στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά, βέβαια, δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτά τα έργα. Θυμάστε όταν είχα έρθει πριν από λίγες εβδομάδες, μετά την πολύ δύσκολη πυρκαγιά την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε εδώ, στον Έβρο -μία από τις μεγαλύτερες φωτιές που είχαμε ποτέ στην πατρίδα μας. Σας είχα κοιτάξει στα μάτια και σας είχα πει ότι θα είμαι κοντά σας, θα εξασφαλίσω τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε τα έργα αποκατάστασης από αυτήν την πολύ τραυματική πυρκαγιά να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πριν έρθω σήμερα να σας μιλήσω, βρέθηκα στην Παλαγία και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει από τους εξαιρετικούς δασικούς συνεταιρισμούς σας, μέσω μίας σημαντικής χορηγίας που έγινε από την ΔΕΠΑ, η οποία μάλιστα ήταν και αυτή που έφτιαξε το Δημοτικό, έτσι ώστε μέσα σε 15 μέρες τα παιδιά να μπορέσουν να ξαναπάνε σχολείο και να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία.

Το πιο σημαντικό όμως, φίλες και φίλοι, είναι ότι δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταφέραμε να ανακατανείμουμε 86 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, 86 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Έχουμε, λοιπόν, πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή μας: κρατικοί πόροι, ευρωπαϊκοί πόροι, περιφερειακοί πόροι, το νέο ΠΕΠ, τα νέα ΠΕΠ τα οποία αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε -πήγαμε από τα 5,8 στα 8 δισεκατομμύρια. Αυτοί είναι οι συνολικοί πόροι που θα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες.

Σε απόλυτο συντονισμό, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, από τα αντιπλημμυρικά μέχρι τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έργα πολύ σημαντικά για τις υποδομές, για το φυσικό αέριο.

Έργα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, με τη στήριξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία και τη σημασία την οποία αποδίδουμε στην πρόληψη απέναντι στην κλιματική κρίση. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την παιδεία -δεν έχω κρύψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο έχω δείξει για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και για την ανάγκη να έχει παρουσία δυναμική και στις τέσσερις πόλεις του Έβρου.

Το θεωρώ πυλώνα για τον Έβρο, ο οποίος μπορεί να γίνει, ανάμεσα στα υπόλοιπα, και κέντρο εκπαίδευσης. Από τους γιατρούς τους οποίους μπορούμε να εκπαιδεύουμε μέχρι τους νέους υλοτόμους. Γιατί και αυτούς πρέπει να εκπαιδεύσουμε την επόμενη μέρα για να μπορούμε να έχουμε νέα παιδιά στα δάση μας.

Μοιραζόμαστε, λοιπόν, με τον Χρήστο το ίδιο αναπτυξιακό όραμα, το οποίο βέβαια έχει ως θεμέλιο την ασφάλεια. Βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, την τραγωδία αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, με αυτήν την φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εις βάρος αθώων πολιτών. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και βέβαια έχει το δικαίωμα το Ισραήλ να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους αμάχους.

Όμως, εμείς δεν εφησυχάζουμε, ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό και σας μεταφέρω και πάλι, εδώ, στον ακριτικό Έβρο, την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων, με όσα μέσα χρειάζονται.

Είτε αυτά είναι ο φράχτης, είτε αυτά είναι καινούρια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ξέρω ότι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, σε δύσκολες πολύ συχνά συνθήκες, προστατεύουν τα σύνορά μας.

Αποκτά ξεχωριστή σημασία, φίλες και φίλοι, αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων, για την οποία πια θέλω να σας πω ότι έχουμε πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά, λοιπόν, έρχονται και συνδέονται με τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν σε δύο μέρες από τώρα. Γιατί θέλω να γνωρίζω την επόμενη μέρα ποιους θα έχουμε συνομιλητές, με ποιους θα προχωρήσουμε τα σημαντικά έργα για τα οποία σας μίλησα.

Έχουμε κάνει την επιλογή μας. Η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή ότι δίνει πολιτικό χρώμα στη μάχη για τις περιφερειακές εκλογές. Την πρώτη Κυριακή πιστεύω ότι όλοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν και εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και αυτό μας δίνει δύναμη.

Σε πολλές Περιφέρειες, όπως στην Κεντρική Μακεδονία, ξεπεράσαμε κατά πολύ τα εθνικά μας ποσοστά και αυτό βέβαια είναι απόδειξη και των επιλογών -ναι, θα το πω- είναι απόδειξη και των επιλογών των προσώπων. Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά στην πολιτική.

Δεν παίρνει κάποιος 60% εάν δεν έχει πείσει τους πολίτες της Περιφέρειάς του, όχι απλά ότι έχει κάνει έργο -προσέξτε, δεν μας ψηφίζουν ποτέ γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει, μας ψηφίζουν πάντα γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Αυτό, λοιπόν, έχει ξεχωριστή σημασία και εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει ξεχωριστή σημασία στον Έβρο. Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας, να σας ζητήσω να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές. Διαφωνίες πάντα μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, ξέρω ότι οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης πάντα μπορεί να προκαλούν κάποιες συγκρούσεις και να εξάπτουν ενίοτε και τα πάθη. Ας τα αφήσουμε λοιπόν όλα αυτά στην άκρη.

Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή. Και το βράδυ της Κυριακής που μας έρχεται ο Χρήστος Μέτιος να συνεχίσει να είναι Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά, καλή δύναμη και καλή επιτυχία Χρήστο».

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος