ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Μηταράκης από Αλεξανδρούπολη: «Θα αναβαθμιστεί το ΚΥΤ Φυλακίου» (βίντεο)

Φαίνεται να είναι μονόδρομος η αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος βρέθηκε χθες και σήμερα στον Έβρο στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του. Μάλιστα, παρόλο που δεν έχει προκηρυχθεί επίσημα ακόμα το έργο, έχει ήδη γίνει η ανάληψη δέσμευσης ενός ποσού και το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση του τεχνικού δελτίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός επεσήμανε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να συζητηθούν από το υπουργείο και τους τοπικούς φορείς του Έβρου οι τεχνικές προδιαγραφές για την αναβάθμιση του ΚΥΤ, η οποία, παρόλο που θα περιλαμβάνει την αύξηση της χωρητικότητας του κέντρου, δε θα αποβλέπει στην αύξηση των ατόμων που διαμένουν εκεί. 

Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κάλυψη ενός έκτακτου γεγονότος, ενώ σε καμία περίπτωση δε γίνεται λόγος για νέα δομή ή παραμονή ατόμων στο ΚΥΤ που να ξεπερνά τις δύο ημέρες. Η αναβάθμιση αυτή του ΚΥΤ εντάσσεται στην τριεστιακή προσέγγιση της κυβέρνησης για περαιτέρω «οχύρωση» του ακριτικού Έβρου, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά επεισόδια του Μαρτίου. Αναλυτικότερα, το σχέδιο αποβλέπει στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο, την πρόσληψη συνοριοφυλάκων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών.

Ο Νότης Μηταράκης

«Θα ήθελα να είναι μηδέν τα άτομα στο ΚΥΤ – η αύξηση θα γίνει για έκτακτα περιστατικά» 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, σήμερα υπάρχουν 168 άτομα σε σύνολο 700 κρεβάτια στο ΚΥΤ Φυλακίου. «Είναι 168 περισσότερα από όσα θα ήθελα. Θα ήθελα να είναι μηδέν, δεν πρέπει να είμαστε η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών της Ευρώπης» υπογράμμισε, εξηγώντας πως δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του ΚΥΤ Φυλακίου. «Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων…η αναβάθμιση του, με κάποιες παραλλαγές, βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών αρχών και φορέων του Έβρου» τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Αναφορικά με τα σχόλια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της κοινότητας Φυλακίου, Χρήστου Τυρμπάκη, για «10.000 μετανάστες που απείλησε ότι μπορεί να φέρει», ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «εκπλαγήκαμε από τη μεταφορά εκ μέρους του ψευδών πληροφοριών και ως προς την ουσία και ως προς το ύφος της συνάντησής μας. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένταση στην τοπική κοινωνία.»

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος