Το σκάφος Orion της αποστολής Artemis 1 βρίσκεται καθοδόν προς τη Σελήνη και ο Τζέημς Τζ. Ράσελ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του προγράμματος Moon to Mars στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάζεται η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στη Σελήνη και τον Άρη μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για το πλάνο εξερεύνησης του φυσικού μας δορυφόρου και του Κόκκινου Πλανήτη.

Ποιοι είναι οι στόχοι της αποστολής Artemis I;

Η NASA στέλνει το σκάφος Orion με την βοήθεια του πυραύλου SLS σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής που θα το φέρει κάποια στιγμή χιλιάδες χλμ. μακριά από τη Σελήνη σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα σκάφος με δυνατότητα μεταφοράς ανθρώπων. Η NASA έχει θέσει για αυτή την αποστολή μια σειρά από στόχους που περιλαμβάνουν τη δοκιμή των συστημάτων και οργάνων λειτουργίας του Orion, τη δοκιμή της θερμικής του ασπίδας και τη δοκιμή της περισυλλογής του από τον ωκεανό όταν επιστρέψει. Επίσης το Orion μεταφέρει 10 CubeSats, μικρούς δορυφόρους, τους οποίους θα απελευθερώσει όταν πλησιάσει τη Σελήνη. Η χρήση τέτοιων δορυφόρων θα είναι πολύ σημαντική για τις επανδρωμένες αποστολές και επειδή οι CubeSats δεν λειτουργούν πάντοτε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις προσδοκίες οι δοκιμές σε αυτούς που στέλνουμε τώρα θα μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε τα κενά που έχουμε για αυτούς. Αν και η NASA έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην πάνε όλα σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της αποστολής εντούτοις έχουν αναπτυχθεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης της αποστολής σε περίπτωση που υπάρξει σε οποιαδήποτε φάση της κάποιο πρόβλημα. Κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργούν τα συστήματα του σκάφους αλλά και το πώς πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα την αποστολή γενικότερα.

Αν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της αποστολής Artemis 1 σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό πότε εκτιμάτε ότι θα είστε έτοιμοι να στείλετε την πολυαναμενόμενη επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης;

Πριν από αυτή την αποστολή προηγούνται η Artemis 1 και Artemis 2 που θα είναι επανδρωμένη αποστολή η οποία θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Η Artemis 2 δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2024. Θα υπάρξει επίσης μια δοκιμαστική αποστολή προσεδάφισης στη Σελήνη σε συνεργασία με την εταιρεία Space X. Με τα σημερινά δεδομένα η επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2025.

Αν το πρόγραμμα Artemis υλοποιηθεί στο σύνολο του με απόλυτη επιτυχία θα μετατραπεί τελικά η Σελήνη σε μια βάση για τη πραγματοποίηση επανδρωμένων ταξιδιών στον Άρη;

Σωστά. Ο Άρης βρίσκεται στον ορίζοντα μας για ανθρώπινη παρουσία εκεί και εξερεύνηση επειδή είναι ένας προορισμός γεμάτος ενδιαφέρον για επιστημονικές ανακαλύψεις. Ταυτόχρονα η πρόκληση αυτού του ταξιδιού οδηγεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και να εξερευνούν κόσμους πολύ μακριά από τη Γη. Χρησιμοποιώντας ότι μαθαίνουμε μέσα από το πρόγραμμα Artemis για τη Σελήνη θα κατανοήσουμε καλύτερα και θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της προσεδάφισης στον Άρη, της διαβίωσης εκεί αλλά και της μετακίνησης από τον Άρη σε άλλες περιοχές. Ο απώτερος στόχος της NASA ήταν πάντοτε να στείλει ανθρώπους στον Άρη και θα χρησιμοποιήσουμε τη Σελήνη για να μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί.

Naftemporiki.gr