ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Νίκος Τσαλικίδης : «Επιτακτική ανάγκη, πέρα από τις όποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει περισσότερους πόρους και να ενισχυθεί με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό…»

Απολογισμός δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου στη Ροδόπη

Τις προηγούμενες ημέρες, στη Ροδόπη οι έντονες βροχοπτώσεις, προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες και ζημιές σε οικισμούς και περιουσίες των συμπολιτών μας καθώς η περιοχή μας για παραπάνω από μια δεκαετία είχε να βιώσει παρόμοιο σε ένταση συμβάν, καταγράφοντας μόλις 170 χιλιοστά/στρ. βροχής. Αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά επλήγησαν από τον μεγάλο όγκο νερού και την υπερχείλιση του ποταμού Λίσσου.

Από την πρώτη στιγμή, η Περιφερειακή Ενότητα και σε απόλυτο συντονισμό με αρμόδιους τοπικούς φορείς μερίμνησε για την έγκαιρη προστασία των κατοίκων της και εν συνεχεία της αποτύπωσης της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί.

 • Με την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε η απογραφή των ζημιών με απώτερο σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων.
 • Παράλληλα συνεχίσαμε τις επιτόπιες αυτοψίες με συνεργεία των Υπηρεσιών μας. (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ΔΑΟΚ, ΔΠΠ)
 • Σε συνεργασία με τους Δήμους, απεστάλη αίτημα προς τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ώστε άμεσα οι περιοχές των Δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας –Σαπών και Αρριανών να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 • Ζητήσαμε από τους πληγέντες Δήμους της ΠΕ Ροδόπης, με σχετικό έγγραφο την πλήρη αποτύπωση των ζημιών από τις βροχοπτώσεις της 12ης Ιανουαρίου που σημειώνονται σε οδικές υποδομές (τοπικό και επαρχιακό δίκτυο), σε αναχώματα ποταμών και ρεμάτων που βρίσκονται εντός της επικράτειας τους.
 • Aπευθυνθήκαμε στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον Υπουργό κ. Καραμανλή, καλώντας ειδικό κλιμάκιο καταστροφών, προκειμένου να διεκπεραιωθούν διαδικασίες αυτοψίας και αποτίμησης των ζημιωθέντων οικισμών.
 • Παράλληλα,προβήκαμε στη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για τη συντήρηση και αποκατάσταση των θραύσεων των αναχωμάτων του ποταμού Λίσσου.
 • Ξεκίνησαν και εξελίσσονται εργασίες παρεμβατικού χαρακτήρα για την αποκατάστασή τους, προς αντιμετώπιση της κατάστασης παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
 • Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, το ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του αρμόδιου Υπουργείου παρευρέθηκε στην περιοχή μας ανταποκρινόμενο άμεσα στο αίτημά μας, με σκοπό τη συντομότερη χρονικά αποζημίωση των πολιτών και επισκευή των υποδομών που αλλοιώθηκαν σημαντικά. Για δυο ημέρες, διενεργήθηκαν αυτοψίες στους πληγέντες οικισμούς, καταγράφοντας τις ζημιές των κτιρίων που συνολικά ανέρχονται στα 160.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν στις 21/01/2021 και 22/01/2021καταγράφηκαν οι εξής ζημιές ανά Δήμο και οικισμό:

 1. 1)Δήμος Αρριανών:
 • Οικισμοί Λύκειο, Νεύρα, Πάσσος: 12 κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, αποθήκες.
 1. 2)Δήμος Μαρωνείας-Σαπών:
 • Οικισμοί Βέλκιο, Χαμηλό, Λοφάριο, Αμάραντα, Βάκος, Ίσαλο, Καλλιθέα, Σάπες, Αρσάκειο, Τσιφλίκι, Άμφια, Αρίσβη, Έβρενος: 77 κατοικίες, 39 αποθήκες, 2 επαγγελματικοί χώροι ( 5 χωρίς ζημιές)
 1. 3)Δήμος Κομοτηνής:
 • Οικισμός Μαυρομάτι:15 κατοικίες, 4 αποθήκες

«Ευχαριστούμε δημόσια την ΕΜΑΚ, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για την πολύτιμη συνεισφορά τους» αναφέρει σε δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης και καταλήγει…. «Τέλος, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας έναντι των συμπολιτών μας, θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη, πέρα από τις όποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις επεμβάσεις καθαρισμού των υδατορεμάτων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει περισσότερους πόρους και να ενισχυθεί με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό (κυρίως μηχανικούς) για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υφιστάμενες αρμοδιότητές της για τα έργα υποδομής ώστε να μπορεί να κάνει παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην αποφυγή επανάληψης ανάλογων φαινομένων. Πρόκειται για ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπου η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης συνιστά μονόδρομο».

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος