ΔΙΑΦΟΡΑ

Νομοσχέδιο Βρούτση: Ολόκληρο Δώρο Χριστουγέννων παρά τις αναστολές συμβάσεων

Νομοσχέδιο που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης περιέχει ευνοϊκές διατάξεις για μισθούς και επιδόματα και προβλέπει πληρωμή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων σε 1,5 εκατ. εργαζομένους που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η υπουργική απόφαση που υπογράφεται τη Δευτέρα για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας δύο μηνών επιπλέον, ήτοι 800 ευρώ σε 100.000 ανέργους που τα επιδόματά τους έληξαν στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων στο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η αναλογία του Δώρου για το διάστημα της αναστολής σύμβασης θα πληρωθεί από το κράτος με βάση το ποσό της αποζημίωσης που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο μεν εργοδότης θα καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από το Δώρο, και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο που η σύμβαση εργασίας είχε ανασταλεί θα πληρωθεί από το κράτος. με βάση τα 534 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης.

Όπως αναφέρει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τον τρόπο καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο (από τον εργοδότη) λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της. Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

Βασικά σημεία

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

1 Διασφάλιση μισθού του εργαζομένου σε περίπτωση που μπαίνει σε υποχρεωτική 7ήμερη ή 14ήμερη καραντίνα μετά τις διακοπές. Ο μισθός και οι εισφορές για το διάστημα της απουσίας πληρώνονται κανονικά. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία τότε η εργασία που δεν παρασχέθηκε αναπληρώνεται με 3ωρη επιπλέον ημερήσια απασχόληση εντός 4 μηνών μετά την επιστροφή του εργαζομένου από την καραντίνα. Για αυτά τα 3ωρα απασχόλησης δεν καταβάλλονται υπερωρίες γιατί αποτελούν μέρος της μη παρασχεθείσης απασχόλησης λόγω της καραντίνας.

2 Ειδική άδεια 14 ημερών ή και περισσότερων, με πλήρεις αποδοχές σε γονείς με παιδιά ασθενείς από κορονοϊό. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Αναστολές συμβάσεων τον Οκτώβριο για όλες τις επιχειρήσεις και απαγόρευση απολύσεων ως και Νοέμβριο.

3 Ευέλικτο σύστημα υπερωριών χωρίς έγκριση από το ΑΣΕ για τις επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το ανώτατο όριο των υπερωριών που δίδονται κατόπιν έγκρισης. Η άρση του πλαφόν για υπερωρίες χωρίς έγκριση ισχύει από τις 14/9/2020 ως 31/12/2020 και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.

4 Παράταση της επιδότησης μισθού 60% μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» ως και το τέλος Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη της απώλειας μισθού ως 60% σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δουλεύουν τις μισές από τις κανονικές ώρες εργασίας, και παράλληλα για το διάστημα της μειωμένης τους απασχόλησης οι εισφορές τους πληρώνονται από το κράτος.

5 Επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα. Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό θα μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας για 3 μήνες με 50 αντί 100 ένσημα εργασίας το 2020.

6 Αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Οκτώβριο για όλες τις επιχειρήσεις και απαγόρευση απολύσεων ως και Νοέμβριο. Το δικαίωμα αναστολής που είχε ισχύ ως τον Σεπτέμβριο για επιχειρήσεις τουρισμού, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, χερσαίων μεταφορών επιβατών, επισιτισμού, πολιτισμού και αθλητισμού επεκτείνεται σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις για το μήνα Οκτώβριο, με αποζημίωση 17,80 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής και 534 ευρώ για αναστολή σύμβασης διάρκειας 30 ημερών.

Ειδική οικονομική στήριξη, ύψους έως 534 ευρώ, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θεσμοθετείται για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς με προϋπόθεση να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη και να μη λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος