ΔΙΕΘΝΗ

Ο ρομποτικός γεωλόγος του Άρη είναι… κλινικά νεκρός

Μια από τις πιο σημαντικές αποστολές της ανθρωπότητας στον Άρη έληξε με αναμενόμενο μεν αλλά άδοξο τρόπο. Το Insight, μια διαστημοσυσκευή που λειτουργούσε ως γεωλογικός σταθμός και γεωλογικό εργαστήριο στον Κόκκινο Πλανήτη σταμάτησε να επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη.

Η NASA ανακοίνωσε ότι έχασε κάθε επαφή με το ρομποτικό γεωλόγο InSight στον Άρη, ρίχνοντας ουσιαστικά τίτλους τέλους στην αποστολή του στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο επίλογος ήταν προδιαγεγραμμένος εδώ και καιρό, αφού τις τελευταίες εβδομάδες η ενέργεια που απέμενε στο InSight ήταν λιγοστή λόγω της σκόνης που είχε συσσωρευτεί στους ηλιακούς συλλέκτες του. Η NASA είχε αποφασίσει πως σε περίπτωση που δεν καρποφορούσαν δύο διαδοχικές απόπειρες επικοινωνίας με το InSight θα κήρυττε την «ολοκλήρωση» της αποστολής.

Αυτή είναι η τελευταία σέλφι που τράβηξε το InSight πριν χάσει εντελώς την ενέργεια του (πηγή φωτό NASA/JPL)

Η τελευταία φορά που το ρομποτικό σκάφος επικοινώνησε με τη Γη ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA. Το InSight προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018, σηματοδοτώντας την επιστροφή της NASA στον Άρη μετά την αποστολή του Curiosity το 2012. Στα τέσσερα χρόνια που ερεύνησε τα μυστικά του Άρη, κατέγραψε 1.300 σεισμούς και έκανε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη γεωδυναμική εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος