ΔΙΕΘΝΗ

Οι άνθρωποι θα ψηλώνουν για πάντα;

Οι άνθρωποι γίνονται κατά μέσο όρο όλο και ψηλότεροι. Ο μέσος ενήλικος σήμερα, είναι κατά 5% ψηλότερος σε σύγκριση με έναν αιώνα πριν. Ωστόσο, πόσο ψηλοί μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι στο μέλλον;

Σύμφωνα με τη λέκτορα υπολογιστικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Ειρήνη Μαρούλη, η οποία μίλησε στο BBC, το μέσο ύψος των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους δύο αιώνες. Για τους άνδρες από περίπου 1,60 μέτρα έφτασε στο 1,70, ενώ για τις γυναίκες από 1,50 στο 1,60.

Η αύξηση αυτή στο μέσο ύψος αποδίδεται σε λόγους όπως η διατροφή και η βελτίωση του επιπέδου υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ολλανδία, έχει καταγραφεί αύξηση 20 εκατοστών τα τελευταία 200 χρόνια κατά μέσο όρο στο ύψος των ανθρώπων.

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Μαρουλη, μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός πως γυναίκες μέσου ύψους εμφανίζουν μεγαλύτερη γονιμότητα από εκείνες που έχουν χαμηλότερο ή μεγαλύτερο ύψος. Από την άλλη, οι ψηλοί άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερη γονιμότητα από τους πιο κοντούς.

Όλα αυτά σημαίνουν πως θα ψηλώνουμε για πάντα; Οι γυναίκες από τη Λετονία και οι άνδρες από την Ολλανδία είναι οι ψηλότεροι στον πλανήτη. Σύμφωνα με τη λέκτορα, ενδέχεται να μας δείχνουν το όριο το οποίο μπορούμε να φτάσουμε.

Οι διαφορές στο μέσο ύψος αποδίδονται σε γονίδια.  Επηρεάζει επίσης ο εξής συνδυασμός: Διαφορετικά περιβάλλοντα , βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Κατά την κ. Μαρουλη, πιθανώς το ύψος να έχει φτάσει το ταβάνι του, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει. Η ίδια πάντως εξηγεί ότι το ύψος είναι πρότυπο χαρακτηριστικό για όλα τα υπόλοιπα σύνθετα γενετικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι πιο εύκολο να μετρηθεί.

naftemporiki.gr

Με πληροφορίες από BBC

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος