ΔΙΕΘΝΗ

Οι αστροναύτες του ISS έριξαν στα κεφάλια μας μπαταρίες 3 τόνων

O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) βασίζει την λειτουργία του σε μεγάλου μεγέθους μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου οι οποίες τροφοδοτούν την εγκατάσταση με ηλεκτρική ενέργεια. Το 2018 μετά από πολυετή χρήση 48 τέτοιες μπαταρίες ολοκλήρωσαν τον κύκλο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι μπαταρίες αυτές έπρεπε να τοποθετηθούν στο σκάφος που θα μετέφερε εκείνη την περίοδο μέλη του πληρώματος του ISS στην Γη. Για να συμβεί αυτό βέβαια έπρεπε να έχουν έρθει προηγουμένως οι αντικαταστάτες τους. Όμως η συγκεκριμένη αποστολή απέτυχε, το σκάφος με τους αστροναύτες που πήγαιναν από την Γη στον Σταθμό δεν εκτοξεύτηκε τελικά.

NASA/SCINEWS

Αυτή η εξέλιξη ανάμεσα στα άλλα είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν οι 48 μπαταρίες μέσα στον ISS και να αποτελούν ένα τεράστιο τοξικό σκουπίδι που μάλιστα διαβρωνόταν όσο περνούσε ο καιρός.

Τρία χρόνια μετά και αφού δεν βρέθηκε κάποια άλλη λύση οι υπεύθυνοι του ISS αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τις μπαταρίες. Δημιουργήθηκε μια παλέτα από τις μπαταρίες συνολικού βάρους 3 τόνων.

Η παλέτα τοποθετήθηκε σε έναν ρομποτικό βραχίονα του Σταθμού ο οποίος την απελευθέρωσε. Η NASA αναφέρει ότι η παλέτα θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη για περίπου δύο έτη και στην συνέχεια θα εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα όπου θα καταστραφεί από την τριβή.

Τα στελέχη της NASA όμως ομολογούν ότι δεν μπορούν να είναι 100% βέβαιοι ότι κάποια κομμάτια της παλέτας και των μπαταριών δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την «σύγκρουση» με την γήινη ατμόσφαιρα και να πέσουν στην επιφάνεια της Γης με τους πιθανούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον είναι πολύ πιθανό η παλέτα κατά την περιπλάνηση της γύρω από την Γη τα επόμενα δύο χρόνια να συγκρουστεί με κάποιο από τα αμέτρητα διαστημικά σκουπίδια που κυκλοφορούν έξω από τον πλανήτη μας με αποτέλεσμα να παραχθούν νέα σκουπίδια τα οποία αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τους εν λειτουργίας δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές που ξεκινούν από την Γη και τον ISS. Η απελευθέρωση των μπαταριών καταγράφηκε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από SpaceFlight Now

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος