ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι δεινόσαυροι ίσως εξαφανίζονταν χωρίς την συμβολή του αστεροειδή

Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι δεινόσαυροι είχαν μπει σε διαδικασία παρακμής και απλά ο αστεροειδής που έπεσε στην Γη την επιτάχυνε. Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων θεωρείται κομβικό γεγονός στην ιστορία της ζωής στην Γη για πολλούς λόγους. Η κυριαρχία τους για περισσότερα από 150 εκατ. έτη είχε καθορίσει τα οικοσυστήματα του πλανήτη τόσο όσον αφορά την πανίδα όσο και την χλωρίδα.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση τους άλλαξε άρδην τα δεδομένα και άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων. Η απουσία των δεινοσαύρων πάνω από όλα επέτρεψε στα θηλαστικά να βγουν από τις κρυψώνες τους και να κυριαρχήσουν με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του ανθρώπου.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκατ. έτη ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε στην χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης οδήγησε σε εξαφάνιση το 80% της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη και φυσικά το σύνολο των δεινοσαύρων.

Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους κάποιες μελέτες που ανέφεραν ότι οι δεινόσαυροι βρίσκονταν ήδη σε παρακμή έχοντας εισέλθει σε διαδικασία εξαφάνισης απλά ο αστεροειδής επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη. Όμως τις μελέτες αυτές διαδέχτηκαν άλλες που όχι μόνο κατέρριπταν την θεωρία της παρακμής αλλά αντίθετα αναφέρουν πώς ορισμένα είδη δεινοσαύρων συνέχιζαν να ακμάζουν.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» διεθνής ερευνητική ομάδα στηρίζει το σενάριο της παρακμής πριν την έλευση του αστεροειδή. Οι ερευνητές μελέτησαν τις έξι πολυπληθέστερες οικογένειες δεινοσαύρων σε μια περίοδο 100 εκατ. ετών, ξεκινώντας την μελέτη για το τι συνέβαινε πριν 150 εκατ. έτη μέχρι και την στιγμή που ο αστεροειδής έπεσε στην Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές δέκα εκατ. έτη πριν κάνει την εμφάνιση του ο αστεροειδής είχε σταματήσει η παραγωγή νέων ειδών και είχε αυξηθεί ο ρυθμός εξαφάνισης πολλών άλλων. Αιτία για αυτή την εξέλιξη ήταν κλιματικές αλλαγές που όπως εκτιμούν οι ερευνητές δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους φυτοφάγους δεινόσαυρους οι οποίοι άρχισαν να παρακμάζουν και να εξαφανίζονται.

Η μελέτη αναφέρει ότι η παρουσία των φυτοφάγων δεινόσαυρων ήταν κομβική για την ισορροπία των οικοσυστημάτων του πλανήτη και η παρακμή τους οδήγησε ταυτόχρονα στην κατάρρευση των οικοσυστημάτων. Έτσι η διαδικασία εξαφάνισης των δεινοσαύρων είχε πλέον ξεκινήσει και απλά ο αστεροειδής τους έδωσε ένα είδος… χαριστικής βολής.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος