ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι εξωγήινοι μπορεί να μας καλούν με ένα κβαντικό «τηλέφωνο»

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη τεχνολογιών κβαντικής επικοινωνίας η οποία γίνεται με τη χρήση φωτονίων ως μεταφορείς των δεδομένων. Η τεχνολογία αυτή είναι θεωρητικώς δεν επιδέχεται παρεμβάσεων και είναι απόλυτα ασφαλής για αυτό και οι στρατωτικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες επικοινωνίες που διαθέτουν την αποκαλούμενη «κβαντική κρυπτογράφηση».

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αν υπάρχουν προηγμένοι τεχνολογικά εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πιθανό να χρησιμοποιούν μια τέτοια μέθοδο για να επικοινωνήσουν μαζί μας. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι η χρήση κβαντικών συστημάτων επικοινωνίας έχει περιορισμούς αφού τα φωτόνια ταξιδεύουν μεν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στο Σύμπαν αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορεί συναντήσουν στο δρόμο τους και επειδή τα φωτόνια είναι πολύ ευαίσθητα η συνάντηση με αυτά τα εμπόδια τα κατστρέφει.

Το μαγνητικό πεδίο μεγάλων πλανητών, τα άστρα, οι ηλιακοί άνεμοι, η κοσμική σκόνη και διάφορα υλικά που υπάρχουν στο διαστρικό κενό αποτελούν εχθρό των φωτονίων για αυτό και πιστεύεται ότι δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας στο Διάστημα αφού οι πιθανότητες να μην φτάσει ποτέ το μήνυμα σε κάποιο παραλήπτη είναι πολύ μεγάλες. Όμως με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Physical Review D» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα μπορεί να μεταδοθεί μέσω ακτινών Χ χωρίς να κινδυνεύει να καταστραφεί στην πορεία σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων (αν όχι εκατομμυρίων) ετών φωτός.

Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι οποισδήποτε προηγμένος πολιτισμός βρίσκεται στο γαλαξία μας μπορεί άνετα να επικοινωνεί με κβαντική τεχνολογία και το μόνο που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να αναπτύξουν τρόπους για να μπορούμε να υποδεχτούμε και να… ακούσουμε αυτά τα μηνύματα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1880990/oi-eksogiinoi-mporei-na-mas-kaloun-me-ena-kbantiko-tilefono

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος