ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ιταλοί γιορτάζουν την άρση του lockdown

Οι γνώριμοι ήχοι από τα σερβίτσια καφέ επέστρεψαν στην Ιταλία, καθώς η χώρα σε αντίθεση με τα γειτονικά κράτη, χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19. Ενθουσιασμένοι και οι τουρίστες που μπορούν να απολαύσουν τα αξιοθέατα με την ησυχία τους.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία μπορούσαν μέχρι τώρα να προσφέρουν μόνο προϊόντα για το σπίτι, θα μπορούν πλέον να υποδέχονται τους πελάτες στα τραπέζια τους μέχρι τις 18:00, όμως σε περιορισμένο αριθμό και με σεβασμό στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μετά από αυστηρά μέτρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα δύο τρίτα της Ιταλίας ανακηρύχθηκαν σε «κίτρινη ζώνη».

REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE

«Αισθανόμασταν νεκροί χωρίς μπαρ», είπε μία κάτοικος της Ρώμης, η Τιτσιάνα Μπάλντο, αφού ένας barista της σέρβιρε ποτό σε ένα μπαρ στο κέντρο της Ρώμης.

«Είναι υπέροχο να έρχεσαι εδώ και να μιλάς με τους ανθρώπους πίσω από το μπαρ. Μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί κάθε πρωί πριν πάμε στη δουλειά», πρόσθεσε.

REUTERS/YARA NARDI

Ταυτόχρονα η Ιταλία επιτρέπει και την επαναλειτουργία του Κολοσσαίου και της Καπέλα Σιξτίνα στη Ρώμη. Τα μουσεία μπορούν επίσης να ανοίξουν και πάλι, αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και όχι τα Σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.

«Είμαι τόσο χαρούμενος, για πρώτη φορά υπάρχει κάτι θετικό στον Covid», δήλωσε ο Μπενουά Ντουπλέ, ένας τουρίστας από το Βέλγιο που μόλις έφτασε στο Κολοσσαίο από το Βατικανό. «Πήγα τώρα στο Βατικανό και είδα την Καπέλα Σιξτίνα μόνος μου. Και έτσι θέλω να το δω και αυτό … είναι φανταστικό», είπε.

REUTERS/YARA NARDI

Ένας πιανίστας κάνει πρόβα ενόψει μίας συναυλίας που θα δοθεί στο Κολοσσαίο.

Η χαλάρωση των μέτρων αφορά και άλλα εμβληματικά μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας: το Πάνθεον, η Πινακοθήκη Μποργκέζε ή ακόμη το Καστέλ Σαντ’ Άντζελο. Κοντά στη Ρώμη, στο Τίβολι, η Βίλα ντ’ Έστε και η Βίλα του Αδριανού άνοιξαν επίσης τις πόρτες τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Πέμπτη πως είναι «υπερβολικά νωρίς για να χαλαρώσουν» οι περιορισμοί εξαιτίας της «ακόμη υπερβολικά αυξημένης» κυκλοφορίας του ιού.

«Η Ιταλία πάει αντίθετα», είχε επιβεβαιώσει ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, ένας ειδικός στη δημόσια υγεία που συμβουλεύει το ιταλικό υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος