ΔΙΕΘΝΗ

Οι μαύρες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού γεννιούνται πλέον μικρότερες εξαιτίας του ανθρώπου

Ομάδα επιστημόνων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι μαύρες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού που γεννιούνται σήμερα έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος σε σχέση με εκείνες που γεννιόντουσαν πριν από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα γενιά μαύρων φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού έχει μήκος κατά μέσο όρο περίπου ένα μέτρο λιγότερο από τις προηγούμενες γενιές. Εντοπίστηκαν μάλιστα νεαρές μαύρες φάλαινες με μήκος πολλά μέτρα μικρότερο από το κανονικό. Οι ερευνητές μελέτησαν εικόνες των τελευταίων 20 ετών από τις φάλαινες του συγκεκριμένου είδους. Εικόνες που έχουν ληφθεί από αεροσκάφη και drones που παρακολουθούσαν τις φάλαινες και έκαναν διαφόρων ειδών παρατηρήσεις αλλά και καταγραφή του μεγέθους τους.

Οι μαύρες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα. Η εντατική αλιεία στην περιοχή εξαφανίζει την τροφή τους και διαταράσσει το φυσικό τους περιβάλλον. Πολλές φορές οι φάλαινες πιάνονται στα αλιευτικά δίχτυα και δυσκολεύονται πολύ να απελευθερωθούν ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν τα καταφέρνουν και χάνουν την ζωή τους. Αυτές και άλλες αιτίες που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλούν σύμφωνα με τους ερευνητές έλλειψη τροφής αλλά και στρες στις θηλυκές φάλαινες γεγονός που έχει αντίκτυπο στο μέγεθος των μικρών που γεννούν.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει εκτός από την συρρίκνωση του μεγέθους των μαύρων φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού και σε δραματική συρρίκνωση των πληθυσμών τους. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν περίπου πέντε χιλιάδες μαύρες φάλαινες στον Βόρειο Ατλαντικό και την δεκαετία του 1980 ο πληθυσμός τους έπεσε σε μόλις 100 άτομα. Ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα προστασίας τους αφού ήταν ένα βήμα πλέον από την εξαφάνιση και τώρα έχουν καταμετρηθεί περίπου 365 μαύρες φάλαινες εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1734683/oi-maures-falaines-tou-boreiou-atlantikou-genniountai-pleon-mikroteres-eksaitias-tou-anthropou

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος