ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι Νανόχηνες και πάλι στο Δέλτα!

Η Νανόχηνα Anser erythropus, αποτελεί το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί στην Ευρώπη και είναι είδος χαρακτηρισμένο ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αναπαράγεται στη Νορβηγία και ξεχειμωνιάζει στην Ελλάδα στους υγροτόπους της λίμνης Κερκίνης και του Δέλτα Έβρου.

Τα 80 πουλιά του τελευταίου αυτού κοπαδιού, αφού πέρασαν ένα σημαντικό διάστημα στην Κερκίνη, κατέφθασαν όπως συνήθως κάθε χρόνο, στα λιβάδια του Δέλτα, όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο και τροφή. Ωστόσο η πρώτη τους αυτή άφιξη στα μέσα Ιανουαρίου δεν ήταν οριστική, αφού τα πουλιά αποφάσισαν μετά από δυο εβδομάδες παραμονής να ξαναγυρίσουν στην Κερκίνη, όπου και έμειναν για λίγες μέρες. Στη συνέχεια ξαναήρθαν και πάλι στην περιοχή μας όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Ο Φορέας Διαχείρισης, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις παρακολούθησης και προστασίας του είδους κάθε χειμώνα, ενώ από φέτος, συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα LIFE, με τη συμμετοχή πέντε χωρών (Ελλάδα, Φιλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Ουγγαρία) με σκοπό την προστασία του εμβληματικού αυτού είδους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή του Δέλτα βρίσκονται και άλλα είδη χηνών και συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί να διαχειμάζουν πάνω από 800 Ασπρομέτωπες χήνες Anser albifrons και περί τις 130 Σταχτόχηνες Anser anser.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος