ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι πεζοπόροι του Δρομέα Θράκης εξερεύνησαν τα μονοπάτια στον Πεντάλοφο Έβρου

«Όσα μονοπάτια κι αν έχω περπατήσει ποτέ δεν θα σταματήσω να εκπλήσσομαι ευχάριστα με τη μοναδικότητα του κάθε τόπου αλλά και των ανθρώπων του»… είναι τα λόγια της Κικής Τσακαλδήμη (υπευθύνου του Τμήματος Πεζοπορίας του Δρομέα Θράκης) όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία της από την ολοκλήρωση της 2ης δράσης του συλλόγου, στον Πεντάλοφο Έβρου.

Στις 4 Οκτώβρη, περιπατητές από όλη την Θράκη μετέβησαν με Ι.Χ., αλλά και με το ναυλωμένο λεωφορείο του ΔΡΟΜΕΑ στον Πεντάλοφο όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου Έβρου «Ο ΔΡΥΜΟΣ».

Σε μια γραφική πλατεία περιστοιχισμένη από παραδοσιακά καφενεία, κάτοικοι του χωριού συνδιαλλάχθηκαν με τους ενθουσιώδεις πεζοπόρους. Οι λιγοστοί και ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού δεν έχασαν ευκαιρία να καλωσορίσουν και να μοιραστούν ιστορίες για τον τόπο τους δείχνοντας την αγάπη τους για αυτόν.

Το χωριό Πεντάλοφος ανήκει στο Δήμο Ορεστιάδας, έχει 665 κατοίκους (επίσημα στοιχεία του 2011) και βρίσκεται σε υψόμετρο 271 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους στους οποίους οφείλει και το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπες Τεπέ (πέντε λόφοι). Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κωνσταντινούπολη. Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (έως τη δεκαετία του 1920) υπήρξε έδρα δημαρχίας όπου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά.

Στην περιοχή Μπάρα, εκεί που βρίσκεται και το καταφύγιο του τοπικού φυσιολατρικού ομίλου ήταν η αφετηρία του μονοπατιού. Η κυκλική διαδρομή των 12,8 χλμ έφερε τους πεζοπόρους μέσα από βελανιδιές, οξιές και πλούσια βλάστηση, μια ανάσα από τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, αφού οι συμμετέχοντες περπάτησαν στην κυριολεξία ακριβώς στο όριο των συνόρων των δύο χωρών, το οποίο καθορίζεται από πέτρινες πυραμίδες που έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος του ορίου αυτού. Λίγο πριν την μέση της διαδρομής συνάντησαν τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στην περιοχή Γυαλιά και η οποία αυτή την περίοδο αναστηλώνεται. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο περιβόητος «Βράχος της Γονιμότητας» που σύμφωνα με τον θρύλο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει, η πεθερά συνόδευε την νύφη στον εν λόγω βράχο και εκεί της έφερνε έναν άντρα με τον οποίο κοιμόταν η νύφη, πάντα κάτω από την εποπτεία της πεθεράς. Η συνεύρεση έφερνε συνήθως καρπούς και έτσι ο βράχος πήρε το σημερινό του όνομα.

Λίγο παρακάτω, σε ένα φυσικά διαμορφωμένο αμφιθεατρικό άνοιγμα οι πεζοπόροι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την θέα της περιοχής, από ύψωμα, διακρίνοντας τόσο πόλεις της Βουλγαρίας όσο και της Τουρκίας και ανάμεσα τους, τους κάμπους του Πενταλόφου.

Η γλυκιά κούραση της πεζοπορίας έσβησε από το μυαλό των πεζοπόρων καθώς τους περίμενε λουκούλλειο γεύμα στο παραδοσιακό εστιατόριο «Ευρωθήραμα» που αποτελεί το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα. Εκεί κανείς μπορεί να δει  ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγούς, πέρδικες και φασιανούς που αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν τους βιότοπους και τις κυνηγετικές περιοχές.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε άλλη μια δράση του πεζοπορικού τμήματος του Δρομέα Θράκης προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια ξεχωριστή εμπειρία. Μια εμπειρία όπου γνωρίζεις νέους ανθρώπους, μοιράζεσαι εμπειρίες, γεμίζεις ενέργεια και εικόνες και φυσικά μέσα από την επαφή με την φύση γυμνάζεις σώμα και νου.

Η πεζοπορία έγινε σε συνεργασία και σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Ο Δρυμός».

Όπως σε όλες τις Δράσεις του Πεζοπορικού Τμήματος του Δρομέα Θράκης, έτσι και αυτή την φορά πιστοποιημένα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Τμήματος Ροδόπης συνόδευαν και φρόντιζαν για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Την επιμέλεια της δράσης είχε το Δίκτυο Ορφέας.

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πενταλόφου, για την θερμή υποδοχή, τον τοπικό οδηγό, κύριο Βασίλη, για την άψογη διαδρομή, τον Μανώλη Διαμαντίδη για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και τα μέλη της ομάδας διάσωσης που για την ασφάλεια που προσδίνουν σε όλες τις δράσεις του συλλόγου.

Τέλος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον υπερδραστήριο Πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Δρυμός» Διαμαντή Διαμαντόπουλο, ο οποίος συνεργάσθηκε για την δημιουργία του προγράμματος της εκδρομής – πεζοπορίας, αλλά και παρουσίασε στους πεζοπόρους όλες τις απαραίτητες ιστορικές, πολιτιστικές, γεωγραφικές πληροφορίες της περιοχής.

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη διαδρομή, η οποία θα είναι παιδική – οικογενειακή.

 

 

 

 

Alexandroupoliby Alexandroupoli Online

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος