ΔΙΕΘΝΗ

Οι Τυραννόσαυροι ρύθμιζαν μόνοι τους τη θερμοκρασία του σώματος τους

Είναι ο απόλυτος σταρ του κόσμου των δεινοσαύρων και αποτελεί μόνιμο στόχο έρευνας των παλαιοντολόγων αλλά και επιστημόνων από άλλους τομείς. Παρουσιάζονται συνεχώς μελέτες για τα βιολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των Τυραννόσαυρων καθώς και για τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.
Μια νέα μελέτη έρχεται να φωτίσει ένα κρίσιμο βιολογικό χαρακτηριστικό του T.rex το οποίο σχετίζεται με έναν από τους μεγάλους γρίφους της παλαιοντολογίας που οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως την απάντηση.

Οι δεινόσαυροι ήταν ψυχρόαιμα ή θερμόαιμα ζώα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα φωτίσει μια σειρά από κομβικά ζητήματα για την παρουσία των επί περίπου 170 εκατ. έτη κυρίαρχων του πλανήτη. Ζητήματα όπως ο μεταβολισμός τους, ο ρυθμός ανάπτυξης τους και γενικότερα η εξελικτική τους πορεία.
Οι μελέτες γύρω από αυτό το ζήτημα διαδέχονται η μια την άλλη με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Άλλες υποδεικνύουν την ψυχρόαιμη εκδοχή και άλλες την θερμόαιμη. Μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι δεν ήταν ούτε θερμόαιμα αλλά ούτε και ψυχρόαιμα όντα αλλά ήταν… μεσόθερμα. Ήταν δηλαδή όντα με μοναδικά χαρακτηριστικά στο ζωϊκό βασίλειο όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και τον μεταβολισμό.

Η εξελικτική κληρονομιά

Διεθνής ομάδα επιστημόνων παρουσιάζει τη μελέτη της η οποία αναφέρει ότι η ικανότητα των ζώων να παράγουν μόνα τους θερμότητα στο σώμα τους έκανε την εμφάνιση της πριν από 180 εκατ. έτη, την εποχή της ακμής των δεινοσαύρων στη Γη.
Οι ερευνητές μελέτησαν εκατοντάδες απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλα σχετικά στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες δεινοσαύρων, τα σαρκοβόρα θηριόποδα και τα ορνιθίσια κάποια στιγμή μετακινήθηκαν σε ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη και έζησαν εκεί έχοντας στο μεταξύ καταφέρει να ρυθμίζουν μόνα τους την θερμοκρασία του σώματος τους.

Αντίθετα τα σαυρόποδα στα οποία ανήκουν οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος δεινόσαυροι παρέμειναν σε θερμές περιοχές. Θερμόαιμα όντα είναι τα πτηνά και δεδομένου ότι η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα πτηνά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων ή πιο σωστά οι δεινόσαυροι στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν στο ολοένα και πιο αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον της Γης συρρικνώθηκαν πολύ σε μέγεθος και έβγαλαν φτερά για να μετακινούνται από αέρος μετατρεπόμενοι σε πτηνά οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πτηνά κληρονόμησαν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας από τους δεινοσαύρους.

Με βάση αυτή τη νέα μελέτη οι Τυραννόσαυροι ως θηριόποδα ήταν θερμόαιμοι γεγονός που αν ισχύει δημιουργεί νέα δεδομένα στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης όλων όσων αφορούν την παρουσία του πιο μεγάλου και μοχθηρού δεινοσαύρου που πάτησε το πόδι του στη Γη.
Naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος