ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Τι την προκαλεί, πώς μπορούμε να την προλάβουμε

Με την υγεία των οστών μας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη υγεία μας, η οστεοπόρωση (και το «ξαδερφάκι» της, η οστεοπενία) αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό. Τί προκαλεί, όμως, τις δυο αυτές συγγενείς παθήσεις (η μία – η οστεοπενία – είναι προάγγελος της άλλης – οστεοπόρωση);

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία με την οποία τα οστά εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί από αυτούς δεν εξαρτώνται πάντα από εμάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ηλικία (άνω των 50 ετών), το φύλο (γυναίκα), την εμμηνόπαυση, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης και το μικρό ύψος.

Οι ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα όσο μεγαλώνουμε μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά η αύξηση της παραθυρεοειδούς ορμόνης, η οποία ελέγχει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στα οστά μας. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ελεγχόμενες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

osteo

 

Το κάπνισμα, που οδηγεί σε έναν ανενεργό τρόπο ζωής, το να είναι κάποιος ελλιποβαρής ή υπέρβαρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η απουσία φρούτων και λαχανικών από τις διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και νατρίου, καθώς και η μη κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου ή βιταμίνης Β12, δύνανται όλα να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ορισμένα φάρμακα  μπορεί επίσης να προάγουν την απώλεια οστών. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα στεροειδή, όπως γλυκοκορτικοειδή, τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για τη μείωση του οξέος του στομάχου, την κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, γνωστών ως εκλεκτικών αναστολέων υποδοχέα σεροτονίνης (SSRIs), ορισμένα φάρμακα διαβήτη τύπου 2 (όπως θειαζολιδινοδιόνες), τ’ αντισπασμωδικά, τα φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος (όπως ηπαρίνη) και μερικές χημειοθεραπείες.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί ένα από αυτά τα φάρμακα και δεν είναι σίγουρος για το πως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών του, θα ήταν σίγουρα μία καλή ιδέα να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να μπορεί να κάνει μια σωστή επιλογή.

Προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να μας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Η κοιλιοκάκη, το πολλαπλό μυέλωμα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος, ο λύκος, η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά μας – όπως μια θρεπτική διατροφή και η οστεογονική φόρτιση (μια νέα επαναστατική και απολύτως φυσική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας) – είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

protothema.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος