ΥΓΕΙΑ

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα: Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν

Η νόσος των ούλων (ουλίτιδα) αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας πέρα από την απώλεια δοντιών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Τώρα μαθαίνουμε ότι η ουλίτιδα, η οποία έχει ως βασικό σύμπτωμα τα ούλα που ματώνουν, συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου!

Μια πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που συσσωρεύονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες υγείας που περιελάμβαναν σχεδόν 150.000 άνδρες και γυναίκες. Σε έως και 28 έτη παρακολούθησης, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα ούλα ήταν πιο υγιή, εκείνα με ιστορικό περιοδοντικής νόσου (ουλίτιδα) είχαν:

  • 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου και
  • 52% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος σε άτομα με ουλίτιδα αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει απώλεια δοντιών.

Η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος (δηλαδή ότι η ουλίτιδα προκαλεί καρκίνο), αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποια μέρα οι γιατροί θα συμπεριλάβουν την στοματική εξέταση για την υγεία των ούλων στο πλαίσιο της αξιολόγησης του συνολικού κινδύνου για καρκίνο ενός ατομου.

Ευτυχώς, είναι εύκολο να αποφευχθεί η ουλίτιδα. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, να τα καθαρίζετε και με οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να κάνετε οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμό τακτικά.

Πηγή: iatropedia

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος