ΔΙΑΦΟΡΑ

Πανελλαδικές 2020: Ποιες σχολές έμειναν στα… αζήτητα

Τη χαρτογράφηση των επιλογών των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας συμπληρώνοντας το «παζλ» της διαμόρφωσης των βάσεων, όπως παρουσίασε ο “Ελεύθερος Τύπος”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παραδοσιακά δημοφιλείς σχολές βρέθηκαν και φέτος στη χρυσή δεκάδα, ενώ αρκετές σχολές που κατέρρευσαν στις βάσεις εισαγωγής βρέθηκαν στο ναδίρ των επιλογών των υποψηφίων, επιβεβαιώνοντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά χαμηλός σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στη δεκάδα των πιο δημοφιλών σχολών ξεχωρίζει στην πρώτη θέση –διαχρονικά- η Ιατρική Αθηνών με 1.985 υποψηφίους να την επιλέγουν ως πρώτη επιλογή, ενώ συνολικά 3.289 υποψήφιοι την συμπεριέλαβαν ως επιλογή στο μηχανογραφικό τους. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών καλύπτει σχεδόν το 50% των επιλογών με τις σχολές της Νομικής, της Ψυχολογίας, των ΤΕΦΑΑ και την Πληροφορικής να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Το ΕΜΠ βρίσκεται στην 3η και την 8η θέση με τις σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, το ΑΠΘ στην 6η και την 7η θέση με τις σχολές Ψυχολογίας και Ιατρικής, ενώ το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ βρίσκεται στις πέντε πιο δημοφιλείς σχολές.

Στον αντίποδα τμήματα με βάσεις εισαγωγής από 800 μόρια έως και 3.000 μόρια κατέγραψαν μονοψήφιο αριθμό πρώτων επιλογών από τους υποψηφίους, αν και επιλέχθηκαν από πολλούς ως μία επιλογή στο μηχανογραφικό τους. Ενδεικτικά το τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επιλέχθηκε ως πρώτη επιλογή μόνο από 4 υποψηφίους και η βάση εισαγωγής του κατέρρευσε στα 875 μόρια.

Το τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο μόλις με 5 υποψηφίους να το θέτουν ως πρώτη επιλογή κατέγραψε βάση εισαγωγής 900 μόρια. Η πληθώρα τμημάτων ομοειδών αντικειμένων που έχει αλλάξει εδώ κι ένα χρόνο τον ακαδημαϊκό χάρτη σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία που δυσκολεύει αρκετές οικογένειες να διατηρούν επιπλέον σπίτι σε κάποια άλλη πόλη έχει «καταδικάσει» αρκετά τμήματα περιφερειακών τμημάτων (π.χ. Μαθηματικό, Φυσική) να βρίσκονται στις τελευταίες επιλογές των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές βάσεις.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος