ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Πότε και πώς οι νέες προσλήψεις

Ξεκινά σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου η συζήτηση για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οι διοικήσεις και οι εκπαιδευτικοί των Πανεπιστημίων μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη θα συζητήσουν για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων.

Κεντρικό σημείο αναφορά θα είναι η σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το σχετικό νομικό πλαίσιο υπάρχει μετά από υπουργική απόφαση για οποιοδήποτε ΝΠΔΔ ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Πλέον η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η σύσταση του συγκεκριμένου σώματος το οποίο θα δίνει απευθείας αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ και όχι στις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Στη νέα υπηρεσία σε πρώτη φάση θα ενταχθούν από 500 έως 1.000 αστυνομικοί με προοπτική να αυξηθούν στο μέλλον στους 2.000.

Οι αστυνομικοί θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες).

Στη συνέχεια, θα υποβληθούν σε νέο γύρο μαθημάτων προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και χαρακτηριστικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Tο νέο αυτό σώμα ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα είναι σε συνεχή επαφή με τις πρυτανικές αρχές, θα έχει σχετική αυτονομία ενώ θα ασχολείται και με θέματα «πολιτικής προστασίας» (πυρκαγιές και άλλες καταστροφές) στα κτίρια των ΑΕΙ.

Ακόμα πιθανόν θα συνδράμει και θα ελέγχει τις διαδικασίες εισόδου των φοιτητών στους εν λόγω χώρους με κάρτες κ.λπ., για τις οποίες υπήρχαν σχετικές αναφορές από το υπουργείο Παιδείας.

Η στολή που θα φορούν οι αστυνομικοί του νέου σώματος θα έχει χαρακτηριστικά που θα τη διαφοροποιούν από τις αντίστοιχες άλλων υπηρεσιών. Αποφασίστηκε να μην έχουν πιστόλι, παρά μόνο κλομπ και χειροπέδες.

Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα Πανεπιστήμια.

Η σκετική προκήρυξη και οι διαδικασίες πρόσληψης αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2021. 

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος