ΔΙΑΦΟΡΑ

Παράσιτα: Όλοι οι τρόποι να απαλλάξετε τον σκύλο από ψύλλους και τσιμπούρια

Τα παράσιτα, είτε «κατοικοεδρεύουν» πάνω στο δέρμα του σκύλου, είτε διεισδύουν στον οργανισμό του. Και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του.

Υπάρχει, όμως, τρόπος για να απομακρύνουμε τα παράσιτα από τον σκύλο μας.

Μάθετε πώς, από την εκτροφέα της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ και groomer, Hana Nakou.

«Όλοι μας -δίποδοι και τετράποδοι- είμαστε χαρούμενοι όταν επιστρέφουμε από ξένοιασες και χωρίς προβλήματα θερινές διακοπές.

Γιατί οι διακοπές με ένα κατοικίδιο, έχουν τη γοητεία τους.

Έχετε, λοιπόν, μόλις επιστρέψει από τις διακοπές σας και διαπιστώνετε ότι στη γούνα ή στο σώμα του τετράποδου φίλου σας συνταξίδεψαν και κάποιοι ανεπιθύμητοι «επιβάτες».

Τα παράσιτα ζουν, είτε στο δέρμα των ζώων (εξωπαράσιτα), είτε μέσα στον οργανισμό τους (ενδοπαράσιτα). Και είναι αιτία σοβαρών ασθενειών, που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Τα ζώα, όταν βρίσκονται σε ξένο περιβάλλον, έλκονται από άγνωστες μυρωδιές και μπορεί εύκολα να έρθουν σε επαφή με παράσιτα, όταν γλείφουν, σκάβουν, ή δοκιμάζουν αρωματικά αντικείμενα.

Επίσης, οι ντόπιοι/αδέσποτοι σκύλοι που ζουν στο χωριό, έξω, σε παραθαλάσσιες περιοχές, είναι εκτεθειμένοι στα παράσιτα, οπότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος να μολύνουν το περιβάλλον τους.

Τα εξωπαράστιτα τα συναντάμε όλο τον χρόνο και καραδοκούν στα περισσότερα μέρη.

Δεν έχει σημασία, λοιπόν, αν περάσατε τις διακοπές σας σε ένα εξοχικό σπίτι δίπλα στο δάσος, σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα, ή σε μία πόλη του εξωτερικού.

Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, τα κουνούπια, η σκνίπα και τα ακάρεα, είναι εξωπαράσιτα και τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο κατοικίδιό σας.

Τα εξωπαράσιτα μεταφέρουν στο κατοικίδιο σοβαρές λοιμώξεις και ασθένειες, όπως την ερλιχίωση (μολύνεται από τους κρότωνες), τη λεϊσμανίαση ή καλαζάρ (μεταδίδεται στον σκύλο μέσω ορισμένων ειδών σκνιπών).

Επίσης, τα κουνούπια μεταφέρουν στον σκύλο ένα παράσιτο, το σκουλήκι της καρδιάς.

Τι μπορείτε να κάνετε για τα εξωπαράσιτα;

Ψεκάστε το σκυλί σας με ένα αντιπαρασιτικό προϊόν και μην ξεχάσετε να καθαρίσετε καλά την περιοχή γύρω από το κατοικίδιο ζώο σας.

Ένας μόνο ψύλλος, τον οποίο βρήκατε στο σκύλο ή στη γάτα σας, σημαίνει ότι άλλοι περίπου 100 ψύλλοι, σε διάφορα αναπτυξιακά στάδια, παραμονεύουν στην περιοχή – στο κρεβατάκι τους, στον καναπέ σας, στα χαλιά κ.λπ.

Τα αντιπαρασιτικά σπρέι, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε, συνήθως, από οποιοδήποτε κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή φαρμακείο, είναι ιδανικά για την εξαφάνισή τους.

Επίσης, μπορείτε να βρείτε χαπάκια και για τα ενδοπαράσιτα.

Η τακτική αποπαρασίτωση των κατοικίδιων ζώων είναι πολύ σημαντική – κάθε τρεις μήνες.

Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά να ξέρετε ότι ένα στα πέντε σκυλιά δέχεται επίθεση από παράσιτα που διαβιούν μέσα στον οργανισμό του, τα ενδοπαράσιτα.

Όλα τα παράσιτα είναι πολύ δυσάρεστοι και επικίνδυνοι «συγκάτοικοι», για όλα τα ζώα. Οπότε, πριν ο σκύλος σας φέρει έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη στο σπίτι από τις διακοπές, σκεφτείτε την πρόληψη.

Εάν έχετε πιο σοβαρά προβλήματα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

 

 

*Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής  (West Highland White Terrier) και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012. Απέκτησε το πρώτο της West Highland WhiteTerrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων. Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.

https://ygeiamou.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος