ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο της μελέτης για την μετεγκατάσταση των Ρομά στην Κομοτηνή

Νέα σελίδα στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στην οδό Αδριανουπόλεως στο Δήμο Κομοτηναίων, καθώς στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Δημήτρης Καρασταύρου, παρουσίασε το πρώτο βήμα της σχετικής μελέτης.

Ο κ. Καρασταύρου μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, έκανε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα του Δήμου Κομοτηναίων, αλλά και της πολιτείας, καθώς πρόκειται για την μετεγκατάσταση 1.500 Ρομά, σε μια περιοχή με όρους δόμησης, κοινωφελών έργων και χώρους αναψυχής.

 

«Εδώ και 10 χρόνια ο Δήμος Κομοτηναίων παλεύει με χρονοβόρες και βαριές διαδικασίες, όπως η απαλλοτρίωση της νέας έκτασης και της εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων. Η έκταση όπου θα μεταφερθούν οι συμπολίτες μας Ρομά βρίσκεται στην περιοχή του αναχώματος, πλάϊ στον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Μακάζα. Για να απαλλοτριωθεί η συγκεκριμένη έκταση το 2012, ο Δήμος Κομοτηναίων δαπάνησε 800.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας την. Αυτό που τώρα δουλεύουμε είναι η έκταση να αποκτήσει όρους δόμησης, να “βγουν” τα οικοδομικά τετράγωνα για να ανεγερθούν τα νέα σπίτια, να γίνει ο σχεδιασμός για τα κοινωφελή έργα, τις πλατείες, τους δρόμους, τους χώρους αναψυχής. Εμείς θα είμαστε καθ’όλα έτοιμοι σε αυτά και αυτό που απομένει είναι η Πολιτεία να επιδείξει την βούληση, προκειμένου να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση των σπιτιών. Φυσικά το θέμα παρακολουθεί στενά και η Ειδική Γραμματεία των Ρομά. Στην Ελλάδα είναι το πολύ 2-3 οικισμοί Ρομά με μεγάλο πληθυσμό για μετεγκατάσταση. Οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι εδώ και χρόνια είναι άθλιες και με πολλούς κινδύνους… Η Πολιτεία τώρα θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο τον οποίο θα ακολουθήσει για την ανέγερση των σπιτιών», τόνισε ο κ. Καρασταύρου.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς σκέφτεται ο Δήμος να αξιοποιήσει την περιοχή Τέρμα Αδριανουπόλεως, ο κ. Καρασταύρου υπογράμμισε πως το μεγάλο θέμα είναι η μετεγκατάσταση και όχι η αξιοποίηση. «Η έκταση όπου κατοικούν οι Ρομά συμπολίτες μας τώρα ανήκει σε ιδιώτες, αλλά είναι και του Δήμου. Αυτό θα γίνει άμεσα. Προέχει η μετεγκατάσταση των συνανθρώπων μας, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια και που οι ίδιοι πια θέλουν να φύγουν και να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καρασταύρου.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος