ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περί συνένωσης παρατάξεων στο δήμο Κομοτηνής

Με αφορμή την ανακοίνωση, χθες, για την συνεργασία Γκαράνη με Ζωγράφου και την προσχώρηση, δια τη συνένωσης, τριών δημοτικών συμβούλων στην παράταξη του δημάρχου, δυο από τους υποψήφιους με τον δημοτικό συνδυασμό «Ξε-Κίνημα για την Πόλη», οι Ξάνθος Κώστογλου και Παναγιώτης Τσοχλιάς, σχολίασαν τις εξελίξεις στον προσωπικό τους λογαριασμό στο fb.

Ο Ξάνθος Κώστογλου αναφέρει σχετικά:

«Ένα πρώτο σχόλιο, προσωπικό, όσο με αφορά, για τη σύμπραξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, της δημοτικής παράταξης, στο συνδυασμό της οποίας (“ΞεΚίνημα για την πόλη”) συμμετείχα ως υποψήφιος, με την παράταξη της σημερινής πλειοψηφίας του κ. Γκαράνη, με αφορμή τις δηλώσεις των επικεφαλής που ακολούθησαν.

-Αγαπητέ Πέτρο Ζωγράφου, το όνομα, οι αρχές και οι αξίες του συνδυασμού και της παράταξης μας, ούτε η πολιτική μας διακήρυξη (αν έμπαινες στον κόπο να τη διάβαζες) και το πρόγραμμα μας, τα οποία παρέδωσες, στα πόδια του… βασιλιά, για μια (, δύο ( θέσεις αυλικών, χωρίς να έχεις την παραμικρή πολιτική και θεσμική νομιμοποίηση, δεν

μπορεί, δεν μπορεί όλα να γίνονται αντικείμενο… real estate ή αντιπαροχής.

Οι δηλώσεις σας, οι δικές σου και του δημάρχου, για τη σύμπραξη, αποτελούν μνημείο υποκρισίας και εξαπάτησης των δημοτών. Μιας προαναγγελθείσας πολιτικής ασχημίας, που συντελέστηκε όσο ο αείμνηστος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης μας, έδινε τη μάχη με το θάνατο.

Σταματώ εδώ επιφυλασσόμενος ότι θα υπάρξει συνολική ισχυρή πολιτική απάντηση για όλα, πολύ σύντομα».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσοχλιάς σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Σύμπραξη προοπτικής (2) στο δημοτικό συμβούλιο

Επιβεβαιώθηκε χθες η από μηνών κυοφορούμενη διεύρυνση της δημοτικής παράταξης του δήμαρχου Κομοτηνής, με την προσχώρηση σε αυτήν των τριών, πρόθυμων, συμβούλων της δημοτικής παράταξης «Ξε-Κίνημα για την Πόλη», υπό την θεσμική αιτιολογία-απολογία της συνένωσης δημοτικών παρατάξεων.
Στην ουσία, ο δήμαρχος έψαχνε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και την πέτυχε, όπως άλλωστε έχει συμβεί ανά την Ελλάδα, με πάντα τις ίδιες πολιτικές δηλώσεις, «για το καλό του δήμου», για αυτό και ο γράφων, ως υποψήφιος με την παράταξη του Τάσου Βαβατσικλή, θεωρεί ανάξιο λόγου να σχολιάσει τις δηλώσεις στο πλαίσιο της τοπικής επιχείρησης διεύρυνσης.
Διευκρινίζει ωστόσο, πως «από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».
Επομένως μετά τη σύμπραξη της παράταξης «Ξε-Κίνημα για την Πόλη» με την παράταξη του δημάρχου, η δημοτική παράταξη «Ξε-Κίνημα για την Πόλη» δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ο προεκλογικός συνδυασμός «Ξε-Κίνημα για την Πόλη», ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη σύμπραξη.
Το «Ξε-Κίνημα για την Πόλη», δεν ήταν μια ευκαιριακή, προεκλογική, πολιτική συνεύρεση. Προϋπήρχε ως Κίνημα ιδεολογικά-αυτοδιοικητικά και εκφράστηκε με το «Ξε-Κίνημα για την Πόλη», διευκρινίζοντας στην πολιτική του διακήρυξη πως «αναφέρεται σε μια διαφορετική «κοινωνία πόλης», όχι πάντως σαν αυτές που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα ζητήματά τους, μόνον κατ’ όνομα «κοινωνίες των πολιτών». Ένα αυτοδιοικητικό Κίνημα, το οποίο «γεννιέται στους δρόμους, στις υποβαθμισμένες γειτονιές, στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, ως αίτημα των ανθρώπων, που βρίσκονται στριμωγμένοι και «περιφραγμένοι», να βρούμε απαντήσεις και λύσεις για την επιβίωση σε εποχές δύσκολες. Η πολιτική οικονομία του χώρου, το δικαίωμα στον κοινό χώρο, που τόσο βάναυσα καταπατείται σε αυτήν την πόλη, η σχέση του κέντρου της πόλης και της περιφέρειάς της, η διάκριση ανάμεσα στην Πόλη Έργο και στην πόλη προϊόν, αναδεικνύουν τις βασικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις μας. Στο πως εμείς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική σημασία της πόλης, του Δήμου».
Είναι προφανές ότι το δικό μας Κίνημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε σκαλοπάτι προσωπικής ανέλιξης ή και εξυπηρέτησης προσωπικής αυτοεπιβεβαίωσης και πολιτικής επιβίωσης. Γεννήθηκε για να υπηρετεί τους δημότες, την πόλη, τον δήμο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Γνωρίζαμε εξ αρχής τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε, αλλά πάντα με τις δυσκολίες πορευτήκαμε, με τα προβλήματα δίναμε μάχες. Και φυσικά, για το καλό του δήμου, είναι λογικό να υπάρχουν συνεργασίες. Από εκεί όμως μέχρι την προσχώρηση με αστήρικτες πολιτικά και ιδεολογικά αιτιολογίες-απολογίες, ο δρόμος δεν είναι απλά μακρύς, είναι πολιτικό άβατον.
Για τη νίκη, Πάντα!»

Θρακική Αγορά

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος