ΔΙΕΘΝΗ

Περιπλανώμενοι εξωπλανήτες έχουν σταθμεύσει στο ηλιακό μας σύστημα

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν.

 

Ανάμεσα στους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς και περιπλανώμενους πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία αναφέρει ότι ο αριθμός των περιπλανώμενων πλανητών στο γαλαξία μας είναι τεράστιος με την εκτίμηση των ερευνητών να κάνει λόγο για περίπου 50 δισεκατομμύρια περιπλανώμενους πλανήτες.

Με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ο Αμίρ Σιράτζ του τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον αναφέρει ότι οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησε δείχνουν ότι στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται περιπλανώμενοι πλανήτες. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν την παρουσία περιπλανώμενων πλανητών στο νέφος Οορτ. Πρόκειται για μια εξωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός από τη Γη στην οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία βρίσκονται πυρήνες κομητών και υλικά που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος.

Το νέφος Οορτ πήρε το όνομα του από τον Ολλανδό επιστήμονα Γιαν Οορτ που πρότεινε την ύπαρξη του πριν από 70 χρόνια. Αν και έχουν εντοπιστεί κάποια σώματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε αυτό το νέφος εντούτοις δεν έχει αποδειχθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο η ύπαρξη του. Πάντως προηγούμενη μελέτη διεθνούς ερευνητικής ομάδας είχε υποδείξει την παρουσία στο νέφος ενός εξωπλανήτη που… συνελήφθη από τις βαρυτικές δυνάμεις του ηλιακού μας συστήματος.

Η νέα μελέτη κάνει λόγο για παρουσία είτε δύο πλανητών με μάζα παρόμοια με αυτή του Άρη είτε δύο ως πέντε πλανητών με μάζα παρόμοια με αυτή του Ερμή. Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει υποδείξει την παρουσία μερικών εκατοντάδων περιπλανώμενων πλανητών στο γαλαξία μας κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η παρουσία εξωπλανητών που μας έχουν επισκεφθεί.

Naftemporiki.gr

 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος