ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε αιφνιδιαστικά ο κορυφαίος Θρακιώτης ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

Έφυγε ξαφνικά σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς, κατά κόσμον Χρήστος Τζορμπατζόγλου.

Καταγόμενος από το Κόσμιο Κομοτηνής, είχε παίξει σε δεκάδες ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές (“Κορόιδο Γαμπρέ”, “Νύχτα γάμου”, “Ευδοκία”, “Οι Βάσεις και η Βασούλα”, “Ο παλαβός κόσμος του Θανάση”, “Η γειτονιά μας”, “Μεθοριακός σταθμός”, “Ανατολικός Άνεμος”, “Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα”, κ.ά.

Ένας ηθοποιός με μακρά και σημαντική διαδρομή στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, ο Χρήστος Ζορμπάς είχε στο ενεργητικό του πάνω από 50 ταινίες, πολλές από τις οποίες απέσπασαν βραβεία. Μεταξύ αυτών και «Οι σιλουέτες» του Κωστή Ζώη, «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόττουλου, «Το κορίτσι του 17»»του Πέτρου Λύκα, η «Ορέστεια» του Βασίλη Φωτόπουλου, «Βυζαντινή Ραψωδία» του Γιώργου Σκαλενάκη, «Η Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού αλλά και η «Κάθοδος των 9» του Χρήστου Σιοπαχά που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Μόσχας.

Ευδοκια
Ο Χρήστος Ζορμπάς στην θρυλική «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού

Πήρε επίσης μέρος σε πολλές σε θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή όπως οι «’Ανθρωποι και ποντίκια», «Τσάι και συμπάθεια», «Οιδίποδας τύραννος» ενώ έβαλε την σφραγίδα του και σε επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές όπως οι  «Μεθοριακός σταθμός», «Η Γειτονιά μας», «Ανατολικός Άνεμος», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» κ.α. .

Ο ίδιος, πάντως, είχε δηλώσει πως η καλύτερη παράσταση που είχε  παίξει  ήταν η «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ, που παρουσιάστηκε το 1975 στο θέατρο «Κάππα», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη καιτον Νίκο Κούρκουλο.

Ένας ηθοποιός που ποτέ δεν καβάλησε το καλάμι -αν και είχε σπουδαίες καλλιτεχνικές δουλειές στο ενεργητικό του- που δεν απαρνήθηκε ποτέ την πατρίδα του το Κόσμιο Κομοτηνής, που δεν έπαψε, όταν αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το θέατρο να γράφει, θεατρικά έργα, βιβλία, να αγωνίζεται για τα κοινά ο Χρήστος Ζορμπάς, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ορμητήριό του ήταν η Γρατινή ένα παραδοσιακό χωρίο που του θύμιζε τα παιδικά του χρόνια εκεί είχε αγοράσει ένα διώροφο σπίτι και το φρόντιζε σαν τα μάτια του μοιράζοντας την ζωή του και με τους δικούς του στην Αθήνα.

Το πραγματικό όνομα ήταν  Χρήστος Τζορμπατζόγλου. Το να γίνει ηθοποιός σε μια Κομοτηνή που ήταν σχεδόν άνυδρη καλλιτεχνικά την δεκαετία του ΄50-΄60 ήταν καθαρή τρέλλα θα μας πει. Η περιγραφή του τα λέει όλα  ”Έφυγα από τα χωράφια του πατέρα μου από τον Κόσμιο και βρέθηκα στην τότε ζούγκλα της Αθήνας το 1959 την οποία ούτε γνώριζα. Η δραστηριότητα μου ήταν …μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Με χαιρέτησε η μάνα μου αφού με πήγαν με τον αραμπά στο σταθμό με μια βαλίτσα δεμένη με σπάγκο στα τέσσερα να μη με κλέψουν και με αποχαιρέτησαν με το μουτζούρη. Βρέθηκα εκεί σ ένα κόσμο αλλιώτικο. Η προφορά μου βαριά, μιλούσα την τοπική διάλεκτο κι έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν. Γράφηκα στην σχολή Σταυράκου κι έκανα ορθοφωνία 8 ώρες την ημέρα για να τα καταφέρω”...

Αυτή την περιγραφή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και την τύχη που είχε ώστε να μπει στον αγαπημένο του χώρο του κινηματογράφου να συνεργαστεί με μορφές της 7ης τέχνης και να καταφέρει πράγματα που φάνταζαν ακατόρθωτα τα μοιράστηκε πολλές ώρες με τους ακροατές του ράδιο Χρόνος 87.5fm. Από τις στιγμές που πικράθηκε ήταν όταν απορρίφθηκε η αίτηση του για να αναλάβει το δημοτικό περιφερειακό θέατρο Κομοτηνής, ενώ είχε καταθέσει μια εμπνευσμένη πρόταση. Αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε την πόλη στα αγαπημένα του στέκια και τους φίλους από τα νεανικά χρόνια.

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων σήμερα σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας μια πικρή γεύση σε όσους τον γνώριζαν για την  μεγαθυμία του, τιε ιδέες και την λατρεία του στον τόπο.

Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή με αναρτήσεις τους η γυναίκα του Κική Διόγου (ηθοποιός και τραγουδίστρια) και η κόρη του Σόνια, η οποία ακολουθεί τα καλλιτεχνικά βήματα των γονιών της.

62c0da36-748999-ad695f0b16-b23424f3f37b79d8

Πηγές: https://inkomotini.newsenikos.gr,
https://www.xronos.gr και https://www.protothema.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος