ΥΓΕΙΑ

Πνευμονία: 4 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο εξαιτίας της

Doctor diagnosing patient’s health on asthma, lung disease, COVID-19 or bone cancer illness with radiological chest x-ray film for medical healthcare hospital service
Η πνευμονία προσβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και σκοτώνει 4 εκατ. Ο κορωνοϊός Covid-19 αναμένεται να αυξήσει τους αριθμούς αυτούς. Ποια βακτήρια και ιοί προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα.

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας σήμερα και στο προσκήνιο έρχεται μια σοβαρή και απειλητική νόσος η οποία, πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού Covid-19, σκότωνε ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), η πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσο του πνεύμονα. Συνήθως προκαλείται από ιούς ή βακτήρια, λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Διαβάστε ακόμα Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία για πνευμονία

Γρίπη-πνευμονία: Πότε και με ποια σειρά πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πνευμονία

Η πνευμονία προσβάλλει ετησίως 450 εκατομμύρια ανθρώπους (αντιστοιχούν το 7% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού). Από τους ανθρώπους αυτούς, σχεδόν 4 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους. Ευτυχώς, χάρη στα εμβόλια και στα αντιβιοτικά έχει μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα εξαιτίας της.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τις ανεπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες μεσαίου εισοδήματος η πνευμονία παραμένει σημαντική αιτία θανάτου, ιδίως μεταξύ:

  • Των πολύ νέων ατόμων (μικρά παιδιά)
  • Των πολύ ηλικιωμένων
  • Των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις

Τα κύρια παθογόνα που προκαλούν πνευμονία

Το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας είναι ο πνευμονιόκοκκος. Η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος, σε συνδυασμό με την εμφάνιση μικροβιαιμίας και σηψαιμίας έχει εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση.

Υπολογίζεται ότι το 2019 περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ασθενείς κατέληξαν εξαιτίας της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Οι 672.000 από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν σε παιδιά. Στην πραγματικότητα, κάθε 25 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει στον πλανήτη από τον πνευμονιόκοκκο.

Ωστόσο και οι πνευμονίες που οφείλονται σε ιούς (ιογενείς πνευμονίες) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και έχουν υψηλή θνησιμότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν προκαλούνται από ιούς για τους οποίους δεν υπάρχει αντιιική θεραπεία και εμβόλιο.

Ωστόσο, ακόμα και η γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες θανάτους από πνευμονία σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, παρότι υπάρχει αντιγριπικό εμβόλιο και ειδικά αντιιικά φάρμακα.

Ο κορωνοϊός Covid-19

Ο κορωνοϊός Covid-19 αποτελεί μία νέα αιτία πνευμονίας. Όπως όμως ισχύει για όλες τις ιογενείς πνευμονίες, έτσι και η πνευμονία από αυτόν μπορεί να επιπλακεί με βακτηριακή πνευμονία.

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας εορτάζεται μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη θνησιμότητα από πνευμονία.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην ιατρική επιθεώρηση Lung Cellular & Molecular Physiology, ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των θυμάτων της πνευμονίας κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο!

Ποιοι κινδυνεύουν

Πνευμονία μπορεί να εκδηλώσουν άτομα κάθε ηλικίας και κατάστασης υγείας, ακόμα και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο περισσότερο κινδυνεύουν ορισμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Οι καπνιστές
  • Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα ή/και σακχαρώδη διαβήτη
  • Οι αλκοολικοί

Το σύνθημα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας είναι «ισότιμη πρόσβαση στη χορήγηση ιατρικής οξυγονοθεραπείας για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό». Και αυτό για να τονιστούν οι ανάγκες σε οξυγόνο κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι στερούνται ακόμα και την πρόσβαση στο σωτήριο οξυγόνο.

iatropedia.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος