ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποφύγετε τις αλλεργίες στο σπίτι την εποχή του lockdown

Woman working at home, cleaning the floors, washing the laundry and cleaning up the mess in the closet during quarantine

Τα πάνω-κάτω έχει φέρει ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας και κατ’ ανάγκην μένουμε πολύ περισσότερο στο σπίτι απ’ όσο συνηθίζαμε. Ωστόσο όσοι πάσχουν από αλλεργίες  σε οικιακά αλλεργιογόνα, πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας.

Τα πιθανά αλλεργιογόνα στο σπίτι είναι πολλά και διαφορετικά. Οικιακή σκόνη,  υγρασία, τρίχωμα των ζώων, έπιπλα, ακόμα και φυτά περιέχουν ουσίες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια αλλεργική αντίδραση.

Ποιες είναι αυτές οι ουσίες; «Στην οικιακή σκόνη μπορεί να περιέχονται ακάρεα, μύκητες και αλλεργιογόνα από το τρίχωμα των ζώων», απαντά ο Dr. David B. Corry, καθηγητής Ανοσολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον. «Στο μπάνιο και σε άλλα δωμάτια μπορεί να υπάρχει μούχλα (μύκητες), το ίδιο και στις γλάστρες με τα φυτά σας».

Ο Dr. Corry παρέχει τις εξής συμβουλές για να μειώσετε τις αλλεργίες σας στο σπίτι:

  • Να παρακολουθείτε την υγρασία. Η διατήρηση της υγρασίας στο σπίτι σε επίπεδο κάτω από 50%, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη μούχλας (μύκητες) και ακάρεων. Αν δεν ανάβετε αρκετά τη θέρμανση, καλό είναι να προμηθευτείτε έναν αφυγραντήρα.
  • Να απομακρύνετε την σκόνη. Να κάνετε συχνά ηλεκτρική σκούπα σε όλο το σπίτι και να ξεσκονίζετε όλα τα έπιπλα. Μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε καλά και όλα τα διακοσμητικά. Να διατηρείτε πεντακάθαρο τους χώρους που χρησιμοποιούν περισσότερο τα κατοικίδιά σας. Να χρησιμοποιείτε κλιματιστικά με φίλτρα HEPA στα δωμάτια όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες.
  • Να τρώτε μόνο στην κουζίνα. Μην μεταφέρετε τα τρόφιμα σε όλο το σπίτι. Τα ψίχουλα προσελκύουν έντομα τα περιττώματα των οποίων μπορεί να πυροδοτήσουν τις αλλεργίες σας.
  • Να κάνετε επισκευές στο σπίτι. Ειδικά τώρα με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι, είναι μοναδική ευκαιρία για να κάνετε μερεμέτια που θα εμποδίζουν την είσοδο εντόμων, σκόνης και υγρασίας στο σπίτι σας.

Τα υφάσματα

Κάθε αντικείμενο του σπιτιού που καλύπτεται από ύφασμα μπορεί να περιέχει ακάρεα της οικιακής σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα. Για να προστατευθείτε κάνετε τα εξής:

  • Να καθαρίζετε προσεκτικά τα χαλιά. Τα χαλιά «φιλοξενούν» κάθε είδους αλλεργιογόνα, ακόμα και ουσίες από το τρίχωμα των ζώων και μύκητες. Είναι επομένως απαραίτητο να τα καθαρίζετε συχνά τον χειμώνα. Μην αμελείτε επίσης κάθε άνοιξη να τα δίνετε για πλύσιμο ή να τα πλένετε μόνοι σας.
  • Να αλλάζετε κάθε εβδομάδα σεντόνια και μαξιλαροθήκες. Να σκεπάσετε επίσης τα μαξιλάρια και το στρώμα στο κρεβάτι σας με αντιαλλεργικά καλύμματα.
  • Να κάνετε ηλεκτρική σκούπα στα έπιπλα. Αν τα έπιπλά σας είναι «ντυμένα» με υφάσματα, χρειάζονται προσεκτικό καθαρισμό σε όλες τις επιφάνειές τους.

Προσοχή και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια επίσης μπορεί να συσσωρεύσουν αλλεργιογόνα, ιδίως εάν τα είχατε φυλάξει σε υγρό και σκοτεινό χώρο σε ανοιχτές συσκευασίες. Ακόμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, ιδίως αν είναι αληθινό.

«Τα αληθινά δέντρα και ορισμένα γιορτινά φυτά μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αλλεργιογόνα», τονίζει ο Dr. Corry. «Όσοι πάσχουν από αλλεργίες, καλό είναι να προμηθεύονται πλαστικά».

Όπως και να ‘χει, όταν σε λίγες ημέρες έρθει η ώρα να μαζέψετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, βγάλτε το πρώτα στο μπαλκόνι. Έτσι θα μειώσετε την έκθεσή σας στην σκόνη που θα έχει μαζέψει πάνω του. Ύστερα, τοποθετήστε τα στολίδια σε κουτιά που θα κλείνουν καλά. Παρομοίως, τυλίξτε το δέντρο σε σφραγισμένη σακούλα και φυλάξτε το σε δροσερό, ξηρό χώρο.

iatropedia.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος