ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να πείσουμε τα μικρά παιδιά να φορέσουν μάσκα

Είμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς και οι ειδικοί προσπαθούν να πείσουν γονείς και παιδιά να φορούν την μάσκα στα σχολεία για να προστατευθούν τα ίδια αλλά και για να μην μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους.

Η μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό όμως πολλοί γονείς, ειδικά μικρών παιδιών, θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα μυήσουν στις νέες συμπεριφορές υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες στο σχολικό περιβάλλον – κανόνες που ήρθαν για να μείνουν. Γιατί πάρα πολλά παιδιά είναι ευπαθή σε λοιμώξεις και δη αναπνευστικές, οπότε χρειάζεται να προσέξουν περισσότερο για να παραμείνουν υγιή, σε έναν χώρο που, λόγω συγχρωτισμού, ενίοτε βρίθει μικροβίων.

Έξυπνοι τρόποι να κάνουμε τα παιδιά να αποδεχθούν τη μάσκα

Όπως μας εξηγεί MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Δρ. Ανατολή Παταρίδου , η βασική πύλη εισόδου των μικροβίων και των ιών στο ανθρώπινο σώμα είναι η μύτη και το στόμα.

Τώρα το πώς μπορούμε να παρουσιάσουμε τις μάσκες στα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλίσουμε την αγαστή συνεργασία τους είναι ένα σημαντικό θέμα. Μπορούμε, όπως λέει, αντί να προκαλέσουμε αρνητικές αντιδράσεις, να το θέσουμε καρτουνίστικα, να τους πούμε, για παράδειγμα, πως ήρωες όπως ο Σπάιντερμαν και ο Ζορό χρησιμοποιούν τον μανδύα τους ως ασπίδα, ως τα σπουδαία όπλα προστασίας τους. Γιατί κάποια παιδιά αρρωσταίνουν πιο εύκολα και πιο συχνά και η χρήση μάσκας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για αυτά.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, που καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, είναι η καθαριότητα της μύτης, που είναι από αρκετά έως πολύ παραμελημένη.

«Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας πάντα πλένανε τη μύτη τους με νερό από τη χούφτα τους. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μας διδάξει βασικούς κανόνες, οπότε το συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι ότι ουδέν κακό αμιγές καλού», υπογραμμίζει η κα Παταρίδου.

Σεβασμός στον άνθρωπο

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ήθη, έθιμα και παραδόσεις, που μας διδάσκουν τις κλασικές αξίες της ζωής, όπως η πίστη, η υπομονή, η αισιοδοξία, ο σεβασμός στη ζωή και στον άνθρωπο, τα πιο δυνατά εφόδια σε κάθε ηλικία.
Η μάσκα, λοιπόν, είναι ένας μανδύας προστασίας, μια ασπίδα, όπως αυτή που κρατάνε οι πολεμιστές, για να μην τους λαβώσει ο εχθρός. Οπότε, για να είναι η μάσκα η ασπίδα μας, θα πρέπει να τη φοράμε και να την χειριζόμαστε σωστά. Να την πιάνουμε μόνο από τα κορδόνια και ποτέ από μπροστά. Αν πιάσω την ασπίδα μου από μπροστά, ο εχθρός θα με μαχαιρώσει. Αλλά αν την πιάσω σωστά από μέσα, από το χερούλι, τότε δεν κινδυνεύω. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων γύρω μας.

Ευκαιρία για ένα τσεκ απ

Αυτές οι μέρες, εξάλλου, είναι οι ιδανικές για ένα ωτορινολαρυγγολογικό τσεκ απ, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα, ειδικά μετά τα καλοκαιρινά μπάνια, που συχνά συσχετίζονται με ωτίτιδες στα παιδιά. Επίσης τώρα είναι μια καλή στιγμή για να αφαιρεθούν κρεατάκια, αμυγδαλές και να ελεγχθούν τυχόν προβλήματα με την ακοή του παιδιού.

Ειδικά τα κρεατάκια -ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα στα παιδιά- αν αφαιρεθούν, θα απελευθερώσουν την αναπνοή του παιδιού, δίνοντάς του δύναμη να ασκηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα στην καθημερινότητά του. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ο ειδικός ιατρός με τη χρήση των νέων ενδοσκοπίων μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη διάγνωση με ακρίβεια.

Ας γίνουμε εμείς τα υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας

Ας σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για το τι πάθαμε και ας θυμηθούμε στα παλιά χρόνια τους πολέμους, την πείνα, την εξαθλίωση και άλλα δεινά, που ζήσανε οι άνθρωποι κατά καιρούς. Να θυμόμαστε ότι η ελευθερία απαιτεί ωριμότητα από τον καθένα και επίμονη δουλειά στο μονοπάτι της αυτογνωσίας, που, όμως, οι πιο πολλοί εντέχνως αποφεύγουν, γιατί έχει δουλειά πολύ, έχει, όμως, και προκοπή. Στο ίδιο πλαίσιο να θυμόμαστε ότι το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, με τη μύτη και με τα μάτια, η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε γεροί. Και ας γίνουμε εμείς τα υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας, επισημαίνει η κα Παταρίδου.

naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος