LIFESTYLE

Πώς θα καταλάβετε αν είστε σε μια τοξική σχέση

Sad couple turning back to each other
Τα εμφανή σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι εύκολο να εντοπιστούν: η απιστία ή/και η σωματική βία είναι τα δύο πιο βασικά. Αλλά συχνά μπορεί να υπάρχουν πιο ήπια σημάδια ότι κάτι δεν είναι σωστό ανάμεσα σε εσάς και τον/την σύντροφό σας, ή ακόμα και με κάποιο φίλο, συνάδελφο, ή μέλος της οικογένειάς σας.

Μια τοξική σχέση δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο ερωτική. Δεν έχει σημασία τι μορφή παίρνει μια σχέση. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε.

Τα 6 βασικά σημάδια που προδίδουν μια τοξική σχέση

1. Ασκεί υπερβολικό έλεγχο: Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι όταν το άλλο άτομο θέλει να ελέγχει και να ορίζει τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασκεί σωματική βία ή ότι είναι απειλητικός/ή προς εσάς. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι είστε διστακτικοί με τις σκέψεις και τις απόψεις σας, επειδή φοβάστε για το πώς θα αντιδράσει.

2. Δεν γίνεται ποτέ το δικό σας: Ένας σύντροφος που θέλει τον πλήρη έλεγχο μπορεί να αγνοεί, ή να παρακάμπτει τις απόψεις σας. Μάλιστα αυτό ίσως συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκετε την αυτοπεποίθηση να τις εκφράσετε. Πολλές φορές είναι θέμα ισορροπίας. Ένα άτομο κάνει πάντα κουμάντο, επιλέγοντας τα σχέδια ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Από τα πιο απλά, όπως το πού θα πάτε για φαγητό, μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως το πού θα ζήσετε. Εάν είστε πραγματικά εντάξει με το να αφήνετε τον/την σύντροφό σας να παίρνει όλες τις αποφάσεις, τότε δε υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας! Σε μια τοξική σχέση, ο ένας από τους δύο στο τέλος απλά τα παρατάει και αφήνει τον άλλο να κάνει ό,τι θέλει. Όταν αυτό γίνεται επειδή στην πραγματικότητα φοβάται να επιμείνει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

3. Δεν εκτιμάτε αυτό που έχετε: Συχνά οι σχέσεις χαλάνε, όταν οι σύντροφοι εκλαμβάνουν ο ένας τον άλλο ως “δεδομένο” στην ζωή τους. Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Georgia στις ΗΠΑ το 2015 έδειξε, ότι οι παντρεμένοι που ένιωθαν πως ο/η σύντροφός τους, τους εκτιμάει πραγματικά, ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από την ποιότητα του γάμου τους. Αντίθετα από εκείνους που έβλεπαν τον/την σύντροφό τους ως κάτι δεδομένο, που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν άλλο για να κρατήσουν κοντά τους. Σε μια τοξική σχέση, θα νιώσετε ένα είδος “ματαιότητας” και έλλειψης καθημερινών στόχων για το άλλο άτομο.

Τοξική σχέση: Ψέματα και ανταγωνισμός

4. Νέφος από ψέμματα: Τα μικρά “λευκά” ψέματα δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Ειδικά όταν λέγονται για να προστατεύσουν κάποιον που σας ενδιαφέρει, ή σας νοιάζεται πραγματικά. Αλλά αν πιάσετε τον/την σύντροφό σας, ή φίλο, ή συνεργάτη κλπ να σας λέει μεγάλα ψέμματα, τότε οφείλετε να προβληματιστείτε. Τι κίνητρο έχουν γι’ αυτήν τη συμπεριφορά; Είναι επειδή ξέρουν ότι δεν θα συμφωνούσατε μαζί τους, ή ότι δεν θα τους υποστηρίζατε; Δεν έχει σημασία ποια είναι η αιτία, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι η ανεντιμότητα δεν είναι ανεκτή από εσάς. Ειδικά αν έχετε παρατηρήσετε ένα μοτίβο που είναι πιθανό να επαναληφθεί. Σε μια τοξική σχέση, τα ψέμματα είναι… κανόνας.

5. Τα πάντα είναι ένας διαρκής ανταγωνισμός: Ακόμα και οι πιο στενοί φίλοι μπορεί μερικές φορές να πέσουν στην παγίδα του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ειδικά εάν είναι στον ίδιο τομέα εργασίας, ή έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής. Αν πάντα προσπαθεί ο ένας να ξεπεράσει τον άλλον σε κάτι, μπορεί να φτάσετε στο σημείο να είστε επιθετικοί, ή και ευτυχείς, όταν το άλλο άτομο αποτυγχάνει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει βαθύτερα αισθήματα εχθρότητας απέναντι στον άλλο. Μπορεί επίσης να σας δημιουργήσει και ανασφάλειες για το αν εσείς οι ίδιοι είστε αρκετά καλοί σε διάφορα πράγματα. Κάντε στον εαυτό σας την χάρη και σταματήστε να συγκρίνετε διαρκώς την ζωή σας με εκείνη κάποιου άλλου. Αυτό δείχνει ότι είστε σε μια τοξική σχέση και για τους δύο.

Ζήλεια και φθόνος δεν είναι ποτέ κάτι θετικό

6. Προσπαθεί να σας κάνει συνεχώς να ζηλεύετε: Αν το άλλο άτομο αισθάνεται ανασφάλεια για την σχέση σας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να φλερτάρει με άλλα άτομα μπροστά σας, για να σας κάνει να αντιδράσετε. Αυτό φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα κάποιες φορές. Αλλά δεν είναι και ο πιο ειλικρινής και εποικοδομητικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχέση σας. Επίσης είναι κάτι που μπορεί να “γυρίσει μπούμερανγκ”: αντί να δώσετε στον/στην σύντροφό σας περισσότερο προσοχή και αγάπη, μπορεί απλά να θυμώσετε και να προβείτε σε “αντίποινα” με συμπεριφορές χειραγώγησης από την δική σας πλευρά. Θα πρέπει πάντα να αισθάνεστε άνετα να μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλο, σε περίπτωση που νιώθετε για οποιονδήποτε λόγο παραμελημένοι ή μοναξιά. Μην περιμένετε να καταλάβει το άλλο άτομο από μόνο του τι αισθάνεστε ή να αρχίσει να σας προσέχει επειδή έχετε παραπλανητική ή/και προκλητική συμπεριφορά.

Πηγή:http://www.health.com

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος