ΔΙΕΘΝΗ

Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο Ελ Νίνιο-«Το επόμενο έτος μπορεί να είναι ακόμη θερμότερο»

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνδέεται με την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη.

Το καιρικό φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως κάθε δύο έως επτά χρόνια και αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες το έτος μετά την ανάπτυξή του. Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που, πέρα από την ζέστη, συνδέεται με την ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και τις έντονες βροχοπτώσεις σε άλλες περιοχές.

Το Ελ Νίνιο έλαβε χώρα τελευταία φορά το διάστημα 2018-2019. Ακολούθησε ένα εξαιρετικά ψυχρό Λα Νίνια.

Το τρέχον φαινόμενο του Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε ραγδαία την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, είναι πιθανό να ξεκινάει από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο η κορύφωση του φαινομένου.

«Υπάρχει 90% πιθανότητα να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου και καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο», ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση, προσθέτοντας ότι αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.

Όμως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου του Ελ Νίνιο δεν αναμένεται να γίνει αισθητό μέχρι το 2024, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τόνισε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζει η κλιματική αλλαγή. Επί του παρόντος, η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ ήταν το 2016 – η χρονιά μετά την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά ισχυρού Ελ Νίνιο. Βέβαια αυτό το ρεκόρ θεωρείται ότι έχει ήδη καταρριφθεί. Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι «πρακτικά βέβαιο» πως το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών.

«Αν συνδυάσουμε τα δεδομένα μας με αυτά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S, Σαμάνθα Μπέρτζες.

«Ως αποτέλεσμα των θερμοκρασιών-ρεκόρ στην επιφάνεια της γης και της θάλασσας από τον Ιούνιο, το έτος 2023 είναι σε καλό δρόμο για να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί», δήλωσε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτρι Ταάλας, προειδοποιώντας ότι «το επόμενο έτος μπορεί να είναι ακόμη θερμότερο». «Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και αναμφίβολα στη συμβολή των αυξανόμενων συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν θερμότητα από ανθρώπινες δραστηριότητες», εξήγησε.

«Ακραία γεγονότα όπως καύσωνες, ξηρασία, πυρκαγιές, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες θα ενισχυθούν σε ορισμένες περιοχές, με σημαντικές επιπτώσεις», προειδοποίησε επίσης, τονίζοντας τη σημασία αποτελεσματικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για τον τρέχοντα αντίκτυπο του Ελ Νίνιο υποδηλώνουν μεγάλη πιθανότητα συνεχιζόμενης θέρμανσης στον κεντροανατολικό ισημερινό Ειρηνικό μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο Ελ Νίνιο-«Το επόμενο έτος μπορεί να είναι ακόμη θερμότερο»

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος