ΔΙΑΦΟΡΑ

“Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω”!!!

Για απόπειρα διαστρέβλωσης της δήλωσής της κάνει λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μια αναφορά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία την Παρασκευή.

“Κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση μου. Η αφοσίωση μου στον άρρωστο και η αξία που δίνω στην ανθρώπινη ζωή είναι δεδομένη. Ως γιατρός, έχοντας πολύχρονη θητεία στα νοσοκομεία, αυτό που είπα και προκύπτει από την εμπειρία μου και τα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ. Αυτό γινόταν πάντα κι αυτό γίνεται και θα γίνεται διεθνώς. Κάθε γιατρός το ξέρει. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκα σε ασθενείς που δεν διασωληνώθηκαν ενώ είχαν ανάγκη υποστήριξης της αναπνευστικής τους ανεπάρκειας αφού είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει ένδειξη, ο ασθενής διασωληνώνεται” τονίζει σε δήλωσή της η καθηγήτρια.

Τι είπε η κ. Παπαευαγγέλου

“Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω” ήταν η επίμαχη δήλωση της κ. Παπαευαγγέλου, Η απάντηση ήταν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προφίλ του ασθενή στην εντατική και τις ημέρες νοσηλείες που χρειάζεται, καθώς και για το εάν καταγράφονται θάνατοι εκτός ΜΕΘ.

Αρχικά στην ερώτηση απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, λέγοντας ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων ήταν βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. “Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι είχαμε συνολικά 808 εισιτήρια και 682 εξιτήρια. Δηλαδή καθημερινά αυτό σημαίνει ότι είχαμε 270 εισαγωγές και 227 εξιτήρια. Συνεπώς, φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει σταδιακά μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι πράγματι οδηγούμαστε σε μία αποκλιμάκωση. Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αποκλιμάκωση αυτή θα φανεί λίγο αργότερα από ό,τι στις απλές κλίνες. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε, το σύστημα Υγείας παραμένει όρθιο, παρέχει υπηρεσίες υγείας και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα όποια περιστατικά. Και όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται ΜΕΘ, σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή” είπε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας: “Και να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο Υπουργός, ότι, ναι, ο διάμεσος χρόνος νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι περίπου 15 ημέρες. Όμως, δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ένα νούμερο, γιατί η διάρκεια νοσηλείας τόσο στην απλή κλίνη του Νοσοκομείου, όσο και στην κλίνη ΜΕΘ εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα από την ηλικία, από τα υποκείμενα νοσήματα, από το ποια ημέρα νόσου ήρθε ο ασθενής στο Νοσοκομείο. Συνεπώς, δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα νούμερο, υπάρχει μεγάλη διακύμανση.

Το προφίλ βέβαια ενός 55χρονου που θα μπει στη Μονάδα, είναι σαφώς πολύ καλύτερο από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Γιατί ξέρουμε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο για την πρόγνωση των ασθενών με Covid είναι η ηλικία.

Συνεπώς ένας ασθενής 55 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα έχει μία μικρής διάρκειας νοσηλεία στη ΜΕΘ και καλή έκβαση. Προφανώς υπάρχουνε και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω”.

Δείτε το βίντεο μετά το 32ο λεπτό

 

 

Οι αντιδράσεις

“Η κυνική παραδοχή ότι μία στις πέντε απώλειες αφορά ασθενείς εκτός ΜΕΘ αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Αντί για την προστασία της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύσει τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Ας μας πει η κυβέρνηση στη μόνη κυνική γλώσσα που καταλαβαίνει: στους πόσους νεκρούς θα επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές; Πόσο κοστολογεί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη την ανθρώπινη ζωή;” προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Best TV” Μεσσηνίας. “Σήμερα, παραδέχονται πλέον κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι “το 2021, εν μέσω πανδημίας, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 1680 λιγότεροι σε σχέση με το 2020, ενώ στο φετινό προϋπολογισμό η ΝΔ δίνει 600 εκ. ευρώ λιγότερα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας”.

Μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή της, κάνοντας λόγο για “εγκληματική, φρικιαστική, ναζιστική” δήλωση και “ομολογία εγκλήματος”. Αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Facebook: “Κυρία Παπαευαγγέλου! Παραιτηθείτε και από την επιτροπή και από καθηγήτρια. Δε σας αξίζει ούτε η θέση ούτε ο τίτλος! Από πού και ως πού είναι λογικό και ανεκτό να πεθαίνει ο 1 στους 5 εκτός ΜΕΘ; Σε ποιο βιβλίο Ιατρικής είναι αυτό γραμμένο; Σε ποιο αξιακό κώδικα, πέραν των ναζί, υπάρχει αυτή η αντίληψη; Όταν ο “επιστήμονας” προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανυπαρξία προετοιμασίας του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τελικά κατεβαίνει όλα τα σκαλοπάτια του επιστημονικού εξευτελισμού και βασικά της ανθρωπιάς!”.

Για κυνική παραδοχή έκανε λόγο το ΜέΡΑ25. “Η δημόσια κυνική εκφορά από μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο το 20% των ασθενών να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια ότι η Επιτροπή λειτουργεί σαν πλυντήριο ξεπλύματος των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης, και όχι ο εισηγητής τους όπως είναι το επίσημο αφήγημα. Αλλιώς θα πρέπει να δεχτούμε ότι επιστήμονες της Υγείας εργάζονται όχι με γνώμονα το συμφέρον του Ανθρώπου, αλλά του Χάρου” ανέφερε σε ανακοίνωσή του σημειώνοντας επίσης: “Σε κάθε περίπτωση, επανέρχεται επείγον το αίτημα για ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου”.

“Η Ελληνική Λύση καταδικάζει την απαράδεκτη δήλωση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Παπαευαγγέλου, που χαρακτήρισε «πολύ μικρό ποσοστό» το 20% των ασθενών που χάνουν την ζωή τους, εκτός ΜΕΘ. Η κύρια ευθύνη όμως βαρύνει την κυβέρνηση και τις ολέθριες επιλογές της” αναφέρει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

enikos.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος