ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

«Σαλπάρει» το πέτρινο καράβι του πολιτισμού – «Μικρός Διάκοσμος» του Γιάννη Βουλτσίδη

Ξεκινάει και φέτος το ταξίδι στον πολιτισμό και στην αγωγή της ψυχής το πέτρινο καράβι του Μικρού Διάκοσμου, στον Ίμερο του Δήμου Μαρωνεία-Σαππών. Πρόκειται για τον χώρο πολιτισμού του Θρακιώτη σκηνοθέτη και καραγκιοζοπαίχτη, αυθεντικό εκφραστή του λαϊκού θεάτρου, του Γιάννη Βουλτσίδη.

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο Γιάννης Βουλτσίδης, ξεκίνησε κάποιες παραστάσεις στην Ξάνθη, σε συνεργασία με τη ΦΕΞ.

Αύριο μια μέρα στη “χρυσή πανσέληνο” του Ιούλη, εκεί στον πολυχώρο του στον Ίμερο Μαρώνειας, θα υπάρχει καταρχάς μία έκθεση ψηφιδωτού, του πρωτομάστορα από την περιοχή Αθανάσιου Καμπανέλλη, ο οποίος αναστήλωσε το Άγιο Όρος με την τέχνη του στην πέτρα. Από τις 9 το βράδυ και μετά θα γίνουν δύο βιβλιοπαρουσιάσεις “δικών μας ανθρώπων” -του Σταύρου Παπαδόπουλου και του μουσικού-ποιητή Άγγελου Ζαγοριανού. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με τον μουσικό-ποιητή Άγγελο Ζαγοριανό, ενώ έχουν ετοιμασθεί και πλούσια εδέσματα και ποτά (κρασί-τσίπουρο) από ντόπιους παραγωγούς.

Τους καλλιτέχνες θα συνοδεύσουν η Δέσποινα Λεοντζάκου στο Βιολοντσέλο, ο Χρήστος Ναλμπάντης στο Ξυλόφωνο και ο Γιάννης Βουλτσίδης στον ταμπουρά.

Θα ακολουθήσει μια σπουδαία και πρωτότυπη βραδιά στις 8 Αυγούστου, Συναισθηματικής Γεωγραφίας, όπου στις 9 το βράδυ θα παρουσιασθεί ο πρώτος τόμος Ανθολογίας των Αφηγήσεων των ανθρώπων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται για μια τράπεζα ιστοριών ανθρώπων από διαφορετικά επαγγέλματα και τάξεις, οι οποίοι σμίγουν στο βιβλίο ενιαία, προσφέροντας ότι πολύτιμη αφήγηση ο καθένας από την πλευρά του. Φυσικά και θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Νωρίτερα από τις 7-9 θα γίνει δωρεάν εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους, πάνω στην τέχνη του ψηφιδωτού, υπενθυμίζεται πως πάντοτε θα είναι στη διάθεση του κοινού, η έκθεση ψηφιδωτού στο χώρο του Μικρού Διάκοσμου, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Στις 21 Αυγούστου, Σάββατο, μια άλλη καινοτόμα εκδήλωση η οποία θα αναδείξει το σύνδεσμο μεταξύ του Δημοτικού τραγουδιού και της Βυζαντινής Μουσικής, «Δημοτικό Τραγούδι-Βυζαντινό Τροπάρι».

Συμμετέχουν ο ‘Πρύτανης’ της Ψαλτικής, Αθανάσιος Σαλαμάνης, ο Γκαϊντατζής Βαγγέλης Δωρόπουλος και ο Γιάννης Βουλτσίδης. Πάντοτε ακολουθεί βραδιά με Ελληνική ξεχωριστή μουσική επένδυση και Ελληνική τοπική γαστριμαργική απόλαυση.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Γιάννης Βουλτσίδης, το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, 6 και 7 Αυγούστου ετοιμάζει μια εκδήλωση μαζί του, πάνω σε ένα θέμα που έχει δουλέψει και διαπρέψει ο Γιάννης Βουλτσίδης, στην μουσική και ποίηση του Αρχαίου ποιητή Ανακρέοντος. Με την ευχή να συνεχίσει μια αγαστή συνεργασία το ΔΗΠΕΘΕ με τον Σκηνοθέτη Γιάννη Βουλτσίδη.

Ωστόσο, από τις 10 Αυγούστου και μετά θα ξεκινήσει να δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη για όλη την οικογένεια. Συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου στη Μέση και στις 12 στο Φανάρι.

ERT Komotinis/BM

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος