OIKONOMIA

Σε βαρέλια κρασιού ζυμώνουν την μπύρα Μυκόνου, με την βύνη να είναι από τη Θράκη!

Τέσσερις φίλοι με διαφορετικές καταγωγές o Αθηναίος Άγγελος Φερούς, ο μισός Μυκονιάτης-μισός Σουηδός Alyosha Καμπάνης) με τη συμβολή του καινοτόμου και πάντα ανήσυχου οινοποιού Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική, ξεκίνησαν το 2017 ένα εργαστήρι ζύθου στη Μύκονο!



Σε ένα νησί, που ούτε πάει το μυαλό πως υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή και την μεταποίηση. Δεν πρόκειται απλά για ένα εργαστήρι ζύθου, αλλά ένα εργαστήρι που το νεανικό όραμα και ορμή, εισάγονται και αποτυπώνονται στις γεύσεις της μπύρας, μέσω των πειραματισμών σε αρώματα, φρούτα, λυκίσκους και φυσικά την πολύ καλή πρώτη ύλη! Κι όμως στη Μύκονο από το 2017 παράγεται μπύρα και η πρώτη ύλη, η βύνη δηλαδή του κριθαριού είναι από τα Πομακοχώρια της Θράκης!

Αυτό προκύπτει βέβαια από την συνεργασία της Ζυθοποιίας Μυκόνου με την Βεργίνα, δηλαδή τον τροφοδότη της πρώτης ύλης πολλών μικρών ζυθοποιείων!


Όπως μας είπε ο νεαρός, Άγγελος Φερούς, πέρα από τη βύνη, που παίρνουν από το Βυνοποιείο της Βεργίνας, έκαναν εισαγωγή και ψημμένης-καραμελωμένης- βύνης από το Βέλγιο.
Και ενώ η αναλογία από το 2017, που ξεκίνησανήταν 50%-Ελληνικό- 50% -Βελγίου, τώρα πια η αναλογία σε ποιοτική βύνη, είναι 80% Ελληνική και μόλις 20% από το Βέλγιο, με την ευχή το Ελληνικό κομμάτι να πάει στο 100%!

«Αυτό το 20% της «ψημμένης» βύνης που εισάγεται από το Βέλγιο, γίνεται επειδή ακόμα η Βεργίνα δεν παράγει ακόμα, τους κωδικούς της ψημμένης καραμελωμένης βύνης. Πιστεύουμε πως θα προχωρήσει σε αυτό, οπότε τότε θα είναι τροφοδότησή μας 100% από Ελληνικό κριθάρι και βύνη», τόνισε ο κ. Φερούς.
Αυτή τη στιγμή η Μικροζυθοποιΐα Μυκόνου, βγάζει 9 κωδικούς, με κορυφαίες τις «ξανθές» μπύρες φαγητού να είναι στην ναυαρχίδα, ενώ υπάρχουν και κόκκινες και πιο… μελαχρινές!
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το συγκεκριμένο ζυθοποιείο,-που είναι των πειραματισμών- μαζί με άλλα δύο σε Πάτρα και Εύβοια, πειραματίζονται στις παλαιώσεις ζύθου!
«Κάνουμε μία μπύρα και την ζυμώνουμε στην δεξαμενή όπως όλες τις άλλες και όταν φτάνει η ώρα να φιλτραριστεί, δεν την φιλτάρουμε, αλλά την περνάμε, την μεταγγίζουμε σε βαρέλια που είχανε πριν κρασί, ή αποστάγματα. Αυτή τι στιγμή πειραματιζόμαστε με αποστάγματα τσίπουρου από τη Σύρο.
Σε ότι αφορά το κρασί, περνάμε την μπύρα μέσα σε δρύινα βαρέλια κρασιού, που ακόμα έχουν την μαγιά του κρασιού, τη μαγιά που χρησιμοποιούσε ο οινοποιός και έτσι η μπύρα επαναζυμώνεται για δεύτερη φορά με τη μαγιά του κρασιού, εφόσον έχει προηγηθεί με τη μαγιά της μπύρας! Στη γεύση αποτυπώνεται ο οινώδης ιστός, αλλά και η μυρωδιά του ξύλου!», υπογράμμισε ο κ. Φερούς.

Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου παράγει 50.000 λίτρα την οποία διαθέτει στη Μύκονο, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία σε Αθήνα Θες/νικη.


«Αυτό που επιθυμούμε να αλλάξει στην Ζυθοποιία στη Χώρα μας είναι να απαλλαγεί από το αναχρονιστικό Βασιλικό Διάταγμα της δεκαετίας του ’20, -που το είχαν επιβάλλει οι Γερμανοί, για να προστατέψουν τη δική τους μπύρα-που δεν επιτρέπει τους μικροζυθοποιούς να πειραματισθούν με Βότανα, Αρωματικά και Φρούτα. Με τις δυο ομοσπονδίες που έχουμε συγκροτήσει, ζητούμε και θα ζητήσουμε εκ νέου από τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτέλους να δει το θέμα, γιατί υπάρχει σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα με την τεράστια Βιοποικιλότητα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Φερούς.

Η συνέντευξη του κ. Φερούς στην ΕΡΤ

Συντάκτης

Βασιλική Μαχαίρα

πηγή: https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος