ΔΙΑΦΟΡΑ

Σκύλος: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το φθινόπωρο

Καθώς το φθινόπωρο διαδέχεται το καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων δεν θα πρέπει να αμελήσουν την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο.

Μετά τις θερινές τους διακοπές, παρέα με τον μικρό τους φίλο, οφείλουν να τον ελέγξουν για, τυχόν, μολύνσεις και δερματικές παθήσεις.

Μάθετε λοιπόν, από την κτηνίατρο Άννα Μπαρδάνη σε ποιες προληπτικές εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο σκύλος σας.

«Μαζί με το καλοκαίρι τελείωσαν και οι διακοπές μας. Είτε πήραμε μαζί στην εξοχή τα κατοικίδια μας είτε έμειναν στο σπίτι μας ή σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ενέργειες, έτσι ώστε να φροντίσουμε την υγεία τους.

Πρώτα απ’ όλα δεν ξεχνάμε να τα αποπαρασιτώσουμε. Φροντίζουμε να δώσουμε χάπια για τα ενδοπαράσιτα, έτσι ώστε, εάν κόλλησαν κάποιο σκουλήκι του στομάχου ή του εντέρου να το σκοτώσουμε, πριν αυτό πολλαπλασιαστεί.

Φυσικά, συνεχίζουμε να χορηγούμε, προληπτικά, αγωγή και για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή τους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

Κι αυτό γιατί οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο και τα τσιμπούρια συνεχίζουν να «παραμονεύουν» μέχρι να πέσει, αρκετά, η  θερμοκρασία.

Για να προστατεύσουμε λοιπόν, τον σκύλο μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλα ή να του δώσουμε χάπι.

Αν ο σκύλος μας έκανε πολλές βουτιές στη θάλασσα, ή αν τον κάναμε πολύ συχνά μπάνιο στο σπίτι, φροντίζουμε να ελέγξουμε τα αυτιά του, για πιθανή ωτίτιδα.

Η υγρασία που παραμένει μέσα στα αυτιά από το νερό, δημιουργεί όλες τις  κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη παρασίτων, που του προκαλούν ωτίτιδα.

Μετά την επιστροφή μας από την εξοχή, ελέγχουμε πάντα το δέρμα του ζώου μας, για, τυχόν, αμυχέςσπυράκια, ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση, που  μπορεί να παρουσιάσει, λόγω καθημερινής επαφής με τη φύση ή/και έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

Επίσης, κατά τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, καλό είναι, να κάνουμε στους σκύλους μας προληπτική εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ).

Ένα νόσημα που μεταδίδεται, κατά τους θερινούς μήνες, από τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας και ο χρόνος επώασης είναι δύο έως επτά μήνες.

Και στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι πολύ συχνό. Ένα νόσημα, που μπορεί να μην δείξει συμπτώματα στο ζώο μας, παρά μόνο, όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό, καλό είναι, να ελέγχουμε τους σκύλους μας προληπτικά.

Μετά το καλοκαίρι λοιπόν, καλό είναι να επισκεφτούμε με τα ζώα μας τον κτηνίατρο τους, για να τα εξετάσει κλινικά και αιματολογικά σε όποια περίπτωση χρειάζεται».

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

https://ygeiamou.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος