ΕΛΛΑΔΑ

Σώθηκε η μπουγάτσα και το καθ΄ οδόν (κατά Μπαμπινιώτη) σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Οι επαγγελματίες της εστίασης και συγκεκριμένα όσοι πουλάνε μπουγάτσα, βγήκαν στα κάγκελα, όπως γράφει το thestival, κρίνοντας ως παράλογη την απόφαση που βάζει ταφόπλακα ακόμη και σε επιχειρήσεις που θα προσπαθούσαν να σταθούν όρθιες την περίοδο του δεύτερου lockdown. Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει την απόφαση, καθώς, όπως λένε, σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν υπάρχει περίπτωση συνωστισμού έξω από τέτοιου είδους καταστήματα.

Η απόφαση για απαγόρευση του take away πλήττει σημαντικά τα καταστήματα που πωλούν μπουγάτσα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προκύπτει από παραλαβή στο κατάστημα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θες το απόγευμα έλεγε: «Τέλος, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through, δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery».

Οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών της εστίασης και κυρίως των μπουγατσάδικων, έφεραν αποτέλεσμα:

 Μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γ. Τζιτζικώστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινήσεις, λέγοντας ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄οδόν εξυπηρέτησης (drive-through), δεν επιτρέπονται με την έννοια του αυτοτελούς λόγου μετακίνησης των πολιτών.

Όμως, επιτρέπονται στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69919/2.11.2020, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Με άλλα λόγια όσοι θέλουν να προμηθευτούν την μπουγάτσα τους, θα πληκτρολογούν μήνυμα για έξοδο από το σπίτι για λόγους άσκησης πχ και θα την παραλαμβάνουν από το κατάστημα.

Αναλυτικά τι αναφέρει το Υπουργείο

Με τη νέα εγκύκλιο 116452/2020 του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων δίνονται διευκρινίσεις για τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά περιγράφονται στις υπ’ αριθμ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/2.11.2020 και Δ1α/Γ.Π.οικ.69919/2.11.2020 κοινές υπουργικές αποφάσεις Β’ 4829 και 4831.

1. Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

2. Στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69919/2.11.2020 KYA, εντάσσονται όλες οι δραστηριότητες του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητες (ΚΑΔ)/ 96.04 (φυσική ευεξία).

3. Στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/2.11.2020 KYA, δεν εντάσσονται οι δραστηριότητες του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.99.85.01 (λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης, με διανομή κατ’ οίκον) καθώς και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κ.τ.λ.).

4. Στο σημείο 2 της παρ. 1 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/2.11.2020 ΚΥΑ συμπεριλαμβάνονται και οι κλινικές.

5. Στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα, συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νόμιμων αδειοδοτούμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

6. Διευκρινίζεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄οδόν εξυπηρέτησης (drive-through), δεν επιτρέπονται με την έννοια του αυτοτελούς λόγου μετακίνησης των πολιτών. Είναι προφανές ότι επιτρέπονται στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69919/2.11.2020, όπως άλλωστε ίσχυε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

aftodioikisi.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος