ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Στη Γριά Βάθρα της Σαμοθράκης για φυσικό σπα μέσα στα πλατάνια

Σαμοθράκη, το νησί του νερού. Όχι μόνο του θαλασσινού που το περιβάλλει, αλλά και εκείνου που το διατρέχει.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 61 είναι τα ρυάκια που διασχίζουν το ψηλότερο ελληνικό νησί του Αιγαίου. Άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα, πριν χυθούν στη θάλασσα σχηματίζουν στο πέρασμά τους καταρράκτες που καταλήγουν σε λίμνες, τις περίφημες βάθρες. Πρόκειται για φυσικές πισίνες για κολύμπι, που εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο της Σαμοθράκης και συνιστούν δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες στο νησί.

Η Γριά Βάθρα είναι μία από τις πιο γνωστές βάθρες του νησιού ή πιο σωστά ένα σύμπλεγμα από λιμνούλες με τους καταρράκτες τους. Βρίσκεται κοντά στα Θερμά Λουτρά και είναι τυλιγμένη στην πυκνή και υγρή βλάστηση. Για να την επισκεφθείτε θα πάρετε το μονοπάτι από τα Θερμά, μια διαδρομή εύκολη στην αρχή αλλά πιο απαιτητική στη συνέχεια.

Μέχρι τις δύο πρώτες βάθρες η πεζοπορία είναι πολύ εύκολη και κατάλληλη για όλους. Για να συνεχίσετε μέχρι την τρίτη βάθρα, πρέπει αναγκαστικά να βουτήξετε στη δεύτερη. Από εδώ και πέρα καλό είναι να ανεβείτε με κάποιον έμπειρο οδηγό, καθώς από την τρίτη βάθρα και μετά η ανάβαση είναι πολύ πιο δύσκολη· αν και οι γενναίοι και όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση αποζημιώνονται από το πραγματικά ονειρικό τοπίο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ανεβείτε έναν κάπως απότομο βράχο, για να βρεθείτε σε μια πολύ όμορφη, μικρή και ρηχή βάθρα με καταρράκτη. Εδώ θα απολαύσετε φυσικό υδρομασάζ, μια εμπειρία που θα τη θυμάστε για καιρό. Στη συνέχεια πρέπει να πατήσετε βήμα βήμα τα βράχια στο πλάι αυτού του πρώτου καταρράκτη και να σκαρφαλώσετε έτσι μέχρι την επόμενη αρκετά μεγάλη και βαθιά βάθρα που βρίσκεται λίγο πιο ψηλά. Εδώ ένα γερό σκοινί κρέμεται από ένα μεγάλο πλατάνι. Αυτό χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για να κάνουν τις βουτιές τους, αν και πολλοί πέφτουν κατευθείαν από τα βράχια.

Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η ανάβαση στο εξωτικό αυτό κομμάτι της Σαμοθράκης, σε κάποια σημεία πιο εύκολα και κάπου πιο δύσκολα, με μικρές και μεγάλες βάθρες και φυσικά σπα μέσα στα δροσερά νερά και κάτω από τη σκιά των υπεραιωνόβιων πλατάνων. Κάπου θα σκαρφαλώνετε και κάπου θα βουτάτε για να γίνει το επόμενο βήμα, μέχρι να φτάσετε στην τελευταία.

Συνολικά εκτιμάται πως οι βάθρες της Γριάς, από τις μεγάλες μέχρι τις πολύ μικρές, αγγίζουν σε αριθμό τις 62. Η διαδρομή είναι εκπληκτική και ερεθίζει όλες τις αισθήσεις. Μια μεγάλη ποικιλία δέντρων, από τα όμορφα πλατάνια μέχρι πικροδάφνες, λυγαριές, φτέρες και μέντες, αναδίδει φρέσκες μυρωδιές, πουλιά και τζιτζίκια κελαηδούν εκκωφαντικά και λιβελούλες ντύνονται όμορφα χρώματα.

Αυτή είναι η Γριά Βάθρα, μια από τις ομορφιές της Σαμοθράκης. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, αφού συνδυάζει την άσκηση -περπάτημα, ανάβαση και κολύμπι- με τη θέα ενός φανταστικού τοπίου και τη χαλάρωση στο φυσικό υδρομασάζ. Και βέβαια στο γυρισμό, μετά την τόση προσπάθεια αξίζει και μια στάση σε κάποιο από τα ταβερνάκια που σας περιμένουν βγαίνοντας από το μονοπάτι.

Στη Γριά Βάθρα της Σαμοθράκης για φυσικό σπα μέσα στα πλατάνια

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος