ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Στη Βουλή η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «α) “Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB Project)” και β) “Κύρωση του Καταστατικού (Ίδρυσης) του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)”».

Ο ΙGB αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου», ένα δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Θετικό ορόσημο», για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και για τη γενικότερη γεωπολιτική δυναμική της χώρας, έχει χαρακτηρίσει τις δύο συμφωνίες η κυβέρνηση, και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο IGB είναι ένας αγωγός διπλής ροής, χαρακτηρίζεται στρατηγικής προτεραιότητας στη διεθνή ενεργειακή πολιτική των κάθετων αγωγών φυσικού αερίου.

«Μείζονος σπουδαιότητας» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το forum της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο. Οι κύριοι στόχοι του EMGF περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη της δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς αερίου, προς όφελος των χωρών μελών, μέσω της ασφάλειας προσφοράς και ζήτησης και της βελτιστοποιημένης ανάπτυξης πόρων και του κόστους των υποδομών, της ανταγωνιστικής τιμολόγησης και των βελτιωμένων εμπορικών σχέσεων.

Η συμφωνία προβλέπει πως πρωταρχικοί σκοποί-στόχοι του φόρουμ είναι η βιώσιμη αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ενσυνείδητη ανάπτυξη της χρήσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Στην επεξεργασία που προηγήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπέρ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος